A fost, pe rând, reporter de televiziune la ştiri, publicist – comentator tv, realizator de emisiuni de dezbatere şi de talk- show, realizator de reportaje şi filme documentare.
Pasiunea pentru sport şi mirajul transmisiunilor radiofonice l-au adus într-o zi de toamnă a anului 1977 pe strada Karl Marx, la numărul 44, acolo unde se afla sediul Studioului teritorial de Radio Iaşi. Avea 16 ani şi dorea cu înverşunare să ajungă comentator sportiv.
Şi-a extins preocupările şi spre presa scrisă prin colaborarea la ziarul „Flacăra Iaşului” şi la revista „Opinia Studenţească” al cărei redactor-şef adjunct a fost între 1981şi 1983. Visul adolescenţei s-a împlinit în noiembrie 1982, atunci când a comentat la Radio România primul meci de fotbal.
Colaborarea cu postul public de radio continuă şi astăzi, aceasta după ce la 1 martie 1990 a fost angajat la Radio Iaşi.
Marea provocare pentru jurnalistul Vasile Arhire a venit odată cu înfiinţarea Studioului teritorial al televiziunii publice, în noiembrie 1991. Aici a fost, pe rând, reporter de televiziune la ştiri, publicist – comentator tv, realizator de emisiuni de dezbatere şi de talk- show, realizator de reportaje şi filme documentare.
A abordat, începând cu 1997, documentarul, subiectele fiind preponderent sociale şi turistice. Cea mai dragă i-a fost seria „Călatorind prin ţară” - Descriptio Moldaviae, care a fost difuzat-o pe TVR 2 între 1999-2003.
Din anul 2003 a devenit directorul studioului TVR Iaşi, dar în paralel, a continuat activitatea publicistică.
Este autor a două volume de publicistică: “Fenomenul Penicilina” (Editura Altius Academy Iaşi, 2001) şi “Curajul de a crede în victorie” ( Editura Timpul din Iaşi, 2007).
A avut şi preocupări de formator. A fost lector univ. asociat la Universitatea. C. Lupaşcu (2003-2005) şi la Universitatea „Apollonia” Iaşi (2008-2009), lector în tabere de jurnalism, elevi și studenți în România şi Republica Moldova.