Emisiunea “Ghici cine vine la cină” a primit premiul APTR
marţi, 12 noiembrie 2013
TVR Iaşi a fost prezent şi în acest an pe lista premiilor acordate de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România. Studioul teritorial al Televiziunii Române a fost reprezentat de seria de emisiuni de interviu „Ghici cine vine la cină”, realizator Vasile Arhire.
Vasile Arhire
Ghici cine vine la cină
Vasile Arhire
Vasile Arhire
Ghici cine vine la cină
Vasile Arhire

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+

Programul dedicat dialogurilor cu personalităţi din regiunea Moldovei, aflat în grila canalelor TVR Iaşi şi TVR 3, a fost distins cu Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România.

Emisiunea “Ghici cine vine la cină” a fost premiată la categoria “Interviu”. Producţia este realizată de Vasile Arhire la complexul “Bellaria” din Iaşi şi o are ca regizor artistic pe Violeta Gorgos.

“Activitatea jurnalistică mi-a oferit prilejul de-a lungul anilor să cunosc oameni extraordinari. Unii, puţin cunoscuţi de publicul larg, deşi reuşitele lor au notorietate internaţională. Mi-am zis atunci că telespectatorii postului public de televiziune trebuie să aibă acces la experienţa lor profesională şi socială, si că aceste personalităţi pot fi modele pentru generaţiile care vin. Aşa s-a născut “Ghici cine vine la cină”, un dialog despre excelenţă în profesie şi despre trăirile de zi cu zi. Astfel, am aflat cine este Tamara poetului Emil Brumaru, cum şi-a realizat profesorul Ionel Miron batiscaful cu care a explorat adâncurile sau cum se pregăteste medicul Eugen Târcoveanu pentru intervenţiile chirurgicale. Ne-a calăuzit în culisele teatrului de odinioară actriţa Cornelia Gheorghiu, iar în lumea muzeelor ne-a fost ghid fermecătorul profesor Ion Arhip. Secretele vinului ne-au fost desluşite de academicianul Valeriu D. Cotea, iar cele ale polimerilor de academicianul Bogdan Simionescu. Cum a reuşit Radu Rey să-l determine pe Nicolae Ceauşescu să nu cooperativizeze zona de munte aţi aflat tot în această emisiune. Mă străduiesc să aduc în faţa publicului personalităţi care nu au căutat ecranul televizorului, dar care pot fi modele pentru fiecare dintre noi, oameni fermecători şi întâmplări care au dat culoare universului cotidian, cu sinceritate si dragoste.” mărturiseşte Vasile Arhire, jurnalist senior TVR Iaşi.

Din echipa de producţie, mai fac parte: regizorul artistic Violeta Gorgos, directorii de imagine Adrian Vulpe şi Cristian Sbîngu, cameramanul Adrian Butnaru şi echipa CAR-ului TVR Iaşi. Emisiunea este difuzată sâmbătă, de la ora 21.00, pe TVR Iaşi şi duminică, la aceeaşi oră pe TVR 3.

La ediţia din acest an au fost înscrise 210 programe realizate de 20 de televiziuni şi 10 case de producţie. Din juriu au făcut parte, între alţii, academicianul Nicolae Breban, regizorul Dan Piţa, criticul de film Manuela Cernat, regizorii Dan Necşulea şi Lucia Hossu Longin. Gala Naţională a Premiilor de Televiziune decernate de APTR a avut loc luni, 11 noiembrie, la Bucureşti.