TVR Iaşi, printre laureaţii europeni ai anului
marţi, 06 iunie 2017
La PONTA DELGADA, în organizarea Televiziunii Publice Portugheze (RTP), a avut loc cea de a 35-a Conferinţă Internaţională CIRCOM Regional - Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa, precum şi Gala Premiilor CIRCOM 2017.

TVR Iaşi a câştigat un important premiu - Menţiunea specială la categoria “originalitate” (MOST ORIGINAL AND INNOVATIVE), aceasta fiind singura distincţie obţinută de România la importanta competiţie internaţională de televiziune. La această categorie au fost înscrise în concurs 23 de producţii, TVR Iaşi surclasând filme realizate de BBC, France 3, televiziuni regionale din Suedia, Danemarca, Irlanda, Belgia sau Polonia.

Juriul PRIX Circom a vizionat peste 160 de producţii înscrise în competiţie şi a acordat în total 10 premii la fiecare categorie şi 10 menţiuni.

Filmul TVR Iaşi “25, o istorie călătoare” a fost apreciat de juriul internaţional condus de Svein Haaland (NRK, Norway): “Filmul premiat cu menţiune este un documentar realizat la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea studioului TVR Iaşi. Am fost impresionaţi de iniţiativa inovativă de a intra într-un mai strâns contact cu publicul, într-o manieră cu totul inedită”.

Producţia TVR Iaşi a fost realizată în 2016 de Violeta Gorgos (regizor artistic) şi Raluca Aftene (jurnalist), producători fiind Carmen Olaru şi Horia Gumeni, şi este filmul unei istorii de 25 de ani pe care Studioul din Iaşi al Televiziunii Române i-a împlinit pe 3 noiembrie. Au semnat imaginea filmului directorii de imagine Adrian Butnaru şi Cristian Sbîngu, iar montajul Marian Bucur. Dar, în spatele acestora s-a aflat o întreagă echipă de tehnicieni, care a dat viaţă ecranului călător. Filmul este un itinerar printre ani, în cele 8 judeţe ale Moldovei, împreună cu realizatorii TVR Iaşi: Vasile Arhire, Gabriela Baiardi, Răzvan Cojocariu, Maria Florea, Grigore Ilisei, Oana Lazăr, Laura Lucescu, Dan Trofin, Liviu Tudorache şi Alex Vasiliu, jurnalişti care au revenit în locurile unde au găsit poveşti de viaţă transformate în reportaje în urmă cu 5, 10, 20 de ani.... În vara anului trecut, oameni din întreaga Moldovă s-au întâlnit cu istoria TVR Iaşi în locuri inedite: în muzee, în şcoli, în fabrici, la biserică, pe aerodrom, în pieţele oraşelor, lângă moara din sat sau la cetate. Caravana a dus în cele opt judeţe ale Moldovei filme, reportaje, imagini-document, evenimente din viaţa comunităţii, care au rămas în memoria telespectatorilor, dar şi în arhiva TVR Iaşi. Aşa s-a născut filmul caravanei, un film al ECHIPEI TVR Iaşi: “25, o istorie călătoare”, documentar prezentat în premieră în luna noiembrie, atunci când postul TVR Iaşi a împlinit 25 de ani de la prima emisie.

Pe 9 iunie, de la ora 18.00, la Ateneul din Iaşi, TVR Iaşi propune publicului o proiecţie de gală a filmului premiat recent la Ponta Delgada.

 • 19:00
  4 arte
  - Scriitor cu amănuntulRealizator - Cristina Hermeziu
 • 20:00
  Documentar
  - Drumul tateiRealizator - Violeta Gorgos
 • 21:30
  Telejurnal Regional TVR Iași