loader
Foto

Programe speciale cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

Ziua de 24 ianuarie a fost marcată la TVR Iaşi prin programe speciale, dedicate aniversării a 159 de ani de la primul pas important pentru înfăptuirea statului naţional unitar român.

 

Gabriela Baiardi
Vasile Arhire

La ora 8.00, începe o ediţie specială a emisiunii matinale, difuzată şi la TVR3. „Regional Cafe” este consacrată creionării atmosferei unioniste a timpului, dialogului despre vitejie şi patriotism. Gazda emisiunii Anca Medeleanu îi va avea ca invitaţi pe col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 “Lupii negri”, şi Petru Hadârcă, directorul Teatrului “Mihai Eminescu”, din Chişinău.

De la ora 9.00, va fi difuzat documentarul “România s-a născut la Iaşi” (realizator Gabriela Baiardi).

La ora 9.30, este difuzat documentarul “Unioniştii” (realizator Vasile Arhire). dedicat personalităţilor politice şi culturale care au susţinut Unirea Principatelor şi pe Al.I.Cuza pentru a deveni domnitor: M.Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Costache Negri.

De la 10.00, TVR Iaşi vă oferă o ediţie specială pentru o zi specială - ”Clipa unică de istorie”. Gabriela Baiardi va dialoga cu prof. univ. dr. Cătălin Turliuc şi prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti. Telespectatorii vor putea urmări în transmisiune directă şi festivităţile din Piața Unirii din Iaşi, atât la TVR Iaşi, cât şi la TVR1.

La ora 12.30, la TVR Iaşi, şi ora 17.30, la TVR1, va fi difuzat documentarul Gabrielei Baiardi “Vis de aur, coroană de oţel”. În 1918 se împlinesc 100 de ani de la întregirea României. Dar unirea tuturor provinciilor româneşti în graniţele aceluiaşi stat nu reprezintă un cadou făcut României de Marile Puteri, la sfârşitul Primului Război Mondial, ci rezultatul unui proces început cu mult timp în urmă.

La ora 16.00, “Uniţi în cuget şi-n simţiri” este o întâlnire inedită cu arta plastică, muzica şi literatura din acea perioadă, precum şi cu lucrări închinate domnitorului Al.I.Cuza, familiei sale şi unioniştilor.

Seara, la ora 19.00, la TVR3, şi la ora 20.00, pe TVR Iaşi, la “Balurile din vremea Unirii”, de la Muzeul Unirii din Iaşi, ascultăm muzică clasică şi lăutărească, dansăm vals şi menuet, vorbim despre viaţa mondenă, măşti, obiceiuri culinare şi modă vestimentară. Balurile din vremea Unirii sunt evocate de istoricii Aurica Ichim şi Sorin Iftimi, de muzicologul Carmen Chelaru şi artista plastică Miruna Haşegan, precum şi de interpreţi de la Liceul de Arte „Octav Băncilă” şi Universitatea de Arte „George Enescu”.

10:00 Liturghia de Duminică
11:30 Lumina Creștinului
 
Iașul mută și câștigă! | VIDEO

Iașul mută și câștigă! | VIDEO

publicat: vineri, 24 martie 2023

Florin Gheorghiu, singurul român care l-a învins pe campionul mondial Bobby Fisher, este invitatul special al Festivalului Internaţional de Şah ...

Serată culturală de Ziua Poeziei | VIDEO

Serată culturală de Ziua Poeziei | VIDEO

publicat: joi, 23 martie 2023

Recital de poezie greacă, în acorduri de muzică bizantină, la Casa "Balş" cu prilejul Zilei internaţionale a poeziei.

Debutul emisiei pe o nouă frecvență pentru Radio România Muzical, în direct la TVR Iași

Miercuri, 22 martie, de la ora 19.00,  TVR Iași  transmite în direct recitalul „De la Viena la Iași". | VIDEO