Jurnalistul TV Vasile Arhire, premiat în Capitală
luni, 03 octombrie 2016
Alte legături
Vasile Arhire

La cea de a cincea ediție a ”DOCUART FEST”  - Festivalul documentarului românesc, desfășurat la București, realizatorul Vasile Arhire de la TVR Iași a primit ”Premiul pentru cel mai bun documentar de televiziune”. Distincția i-a fost acordată pentru filmul ”Flotant pe strada Ibrăileanu”, o producție de 52 minute despre care autorul mărturisește: ”În drumurile cotidiene ne intersectăm pașii cu semenii noștri. Uneori îi privim indiferenți, alteori încercăm să intuim ce se ascunde dincolo de prezența fizică. Punem în ecuație vârsta, fizionomia, vestimentația, mersul. Curioasă, camera de filmat îi descoperă. O vară pe o stradă din Iași, acasă la oameni care au o contribuție semnificativă la dezvoltarea culturii și științei românești, pe plan național și internațional.

Între protagoniștii filmului regizat de Vasile Arhire se numără prof. univ. Sorina Bălănescu, critic și istoric de teatru, academicianul Radu Miron, matematician, prof. univ. dr. Dan Hatmanu, pictor, fost rector al Universității de Arte din Iași, prof. univ.dr. Dionisie Vitcu, societar al Teatrului Național din Iași, prof. univ. dr. Gavril Istrate, filolog de prestigiu, profesorul Ion Arhip, muzeolog. Din echipa care a realizat  ”Flotant pe strada Ibrăileanu” au mai făcut parte cameramanii Relu Tabără și Radu Brehuescu și editorul de montaj Dragoș Brehnescu.

”DOCUART FEST” s-a desfășurat pe parcursul în perioada 27 septembrie -2 octombrie.  Cele 25 de filme intrate în selecția finală au fost proiectate de câte două ori la cinematografe din zona centrală a Capitalei. Juriul festivalului a fost condus de prof.univ.dr. Laurențiu Damian, regizor, președintele Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).