loader
Foto

O viața cât un veac cu dr. Lucia Cecilia Burdea, la "Interviul săptămânii" | VIDEO

Jurnalista Maria Florea vă invită să urmăriți un interviu cu dr. Lucia Cecilia Burdea.

 

Maria Florea
Interviul săptămânii

Născută în martie 1921, la Râmnicu Sărat, Lucia Cecilia, viitoare Burdea, a urmat Şcoala Centrală de fete din Capitală, iar în 1940 a fost admisă la Institutul de Medicină din Iaşi pe care l-a absolvit în 1946.La facultate l-a cunoscut pe cel cu care s-a căsătorit în 1945, Marcel Burdea. El, un student eminent care a terminat medicina în 1943 ca şef de promoţie. În toamna aceluiaşi an, pleca pe front fiind repartizat pe ambulanţa Diviziei 24 Infanterie. În 1948, au plecat amândoi cu bursă din partea statului român la Paris pentru specializări: ea, în ginecologie, el, pediatrie. După doi au revenit la Iași unde au primit posturi de asistenţi universitari la institut.

După 3 ani, Cecilia Burdea se angajează ca medic primar la Maternitatea “Cuza Vodă”. Marcel Burdea îşi continuă cariera didactică. În 1962 obţine doctoratul în Ştiințe medicale, iar în 74 devine doctor docent. Este considerat patriarhul pediatriei româneşti.

Marcel Burdea a înfiinţat prima Clinică de Pediatrie de la Spitalul Sf. Spiridon şi apoi a fost şeful Clinicii de la Spitalul de Copii din Iaşi. A conferenţiat la congrese internaţionale şi a publicat în reviste de specialitate din Paris, Praga, Viena, Gdansk sau Berlin. A fost membru corespondent al Societăţii franceze de pediatrie şi membru al Societăţii Europene de Gastroenterologie Pediatrică.

Realizator: Maria Florea

22:00 Preluare TVR3

7:00 Telejurnal MATINAL TVR 1

 
Hope Build, un proiect de construire accelerată | VIDEO

Mai multe locuinţe vor fi ridicate în doar 5 zile, cu ajutorul voluntarilor. Marți, 18 iunie, de la ora 9:00, la TVR 3 și TVR Iași, am vorbit ...

"Cultart": limba română pentru străini | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Pe 15 iunie, la ora 16:00, la "Cultart", în numele lui Eminescu și în onoarea limbii române. Realizator - Oana Lazăr

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Vineri, 14 iunie, de la ora 9:00, la TVR 3 și TVR Iași, am descoperit farmecul scrisorilor de altădată, am răsfoit jurnalul Reginei Maria, am ...

 

#tvriasi