loader
Foto

Galerie foto

Un veac de tradiţii la Mănăstirea Humorului

Dogăritul, o meserie de cale de disparitie.

 

Margareta Andreescu
Satul meu

În satul Pleşa, comuna Mănăstirea Humorului, localitate în care toţi oamenii se ocupau cu acest meşteşug a rămas un singur dogar. Însă şi aşa butoaiele, untăriţele şi cofele sale- adevărate opere de artă populară, nu prea au căutare pentru că oamenii preferă recipientele din plastic, mult mai ieftine dar mai nesănătoase.

Bărbatul povesteşte că a făcut primul butoiaş la 15 ani sub atenta supraveghere a bunicului său. Instrumentele vechi de câteva zeci de ani le-a moştenit de la tatăl şi de la socrul său, dogari renumiţi în zonă în acele vremuri.

Îşi aminteşte cu nostalgie de copilărie, atunci când, împreună cu toţi sătenii colindau toate târgurile din Moldova. Acum butoaiele din lemn de molid, dud, cireş sau fag se fac doar pe bază de comandă.

Tot în această zonă am descoperit secretul succesului renumitei artiste de muzică populară Viorica Mocovei, povestit chiar de mama interpretei, Elena Macovei.

Nu vom încheia emisiunea fără a vă prezenta ingredientele folosite la prepararea tocmăgeilor bucovineni.

O emisiune realizată de Marga Andreescu, Adrian Vulpe şi Radu Bogdan.

 

Viaţa la ţară

Realizator: Marga Andreescu

TVR Iaşi: joi, 22 ianuarie, ora 19.00

Duminică, 25 ianuarie, ora 9.00

12:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)

13:00 România diversă

- Din patrimoniul cultural al huțulilor din Bucovina Realizator - Olena Popovych
 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi