loader
Foto

Galerie foto

TVR Iaşi 23 – o aniversare de „Cântec şi Poveste”

În săptămâna 3 – 7 noiembrie 2014, TVR Iaşi a aniversat 23 de ani de emisie regională cu un program special de evenimente dedicate publicului.

 

Carmen Olaru
Horia Gumeni
Laura Lucescu
Carmen Târnoveanu
SĂRBĂTOARE LA ZI MARE

Sub emblema TVR Iaşi 23, de luni, 3 noiembrie, a început programul aniversar în Palas Mall Iaşi. A fost o întâlnire prietenoasă intitulată „Sunet şi culoare în lumea satului” cu pictorul naiv Gheorghe Ciobanu şi lucrările sale, dar şi un microrecital Sofia Vicoveanca. Gazdă a fost Carmen Târnoveanu, iar în cadrul evenimentului a fost lansat şi DVD-ul aniversar TVR Iaşi 23 cu Sofia Vicoveanca.

De departe cel mai aşteptat eveniment din umbrela TVR Iaşi 23 a fost spectacolul folcloric care a avut loc marţi, 4 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi. Invitaţiile la eveniment au fost epuizate până în prima zi de TVR Iaşi 23, însă toţi cei care apreciază valoarea unui eveniment dedicat folclorului şi-au găsit un loc în sală.

Ne-a bucurat interesul manifestat de telespectatori pentru acest tip de spectacol. Mulţumirile noastre se îndreaptă către artiştii care au ales să fie alături de noi la zi aniversară: Sofia Vicoveanca, Maria Iliuţ, Nicolae Glib, Veta Biriş, Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, Ansamblul Kozaciok, dar şi tinerilor interpreţi ai cântecului popular. Cei mai norocoşi dintre spectatori au primit şi un DVD aniversar TVR Iaşi 23 cadou din seria de 3 DVD-uri dedicate Mariei Iliuţ, lui Nicolae Glib şi Vetei Biriş.

Miercuri, 5 noiembrie, a fost prima zi a Caravanei Filmelor Documentare „23 pentru 23”. Prima întâlnire între realizatori şi publicul spectator sau telespectator a fost găzduită de Liviu Tudorache în Sala Vivaldi, Palas Mall. Au fost prezenţi invitaţi din Republica Moldova, fie realizatori de film sau protagonişti- Leontina Vatamanu, Mircea Surdu, Virgiliu Mărgineanu, Octavian Ţîcu.

O prezenţă deosebit de onorantă a fost cea a actorului Petru Ciubotaru la proiecţia filmului “Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte”, realizat de Oana Lazăr. Pentru activitatea artistică impresionată a lui Petru Ciubotaru, TVR Iaşi i-a dedicat un DVD aniversar TVR Iaşi 23.

Joi şi vineri, 6 – 7 noiembrie, Caravana „23 pentru 23” s-a desfăşurat în Sala Studio TVR Iaşi. Joi a fost vernisată şi expoziţia artistei plastice Diana Condurache, scenograf TVR Iaşi, în prezenţa graficianului Dragoş Pătraşcu şi a jurnalistei Oana Lazăr. Expoziţia poate fi vizitată pe holurile TVR Iaşi până la finalul lunii.

În ziua de vineri, Caravana TVR Iaşi a început cu reportajul „Afganistan, dus- întors” realizat de videojurnalistul Răzvan Cojocariu. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Forţelor Armate din România, dar şi protagoniştii reportajului, ceea ce a adus un plus de emoţie momentului proiecţiei. Menţiunea că în Afganistan sunt 23 de eroi români s-a împletit frumos cu semnificaţia dată deja în această săptămână numărului „23” .

Evenimentele TVR Iaşi 23 au fost televizate, dar şi transmise prin online streaming. Pentru cine vrea să revadă întâlnirea de luni sau spectacolul folcloric de marţi, acestea se găsesc pe canalul de Youtube TVR Iaşi.

Caravana TVR Iaşi 23 va continua în perioada următoare pentru a-şi atinge scopul asumat: să lege cele trei regiuni reprezentate de oraşele Iaşi, Cernăuţi şi Chişinău prin evenimente folclorice şi proiecţii de film. Ne reîntâlnim, deci, în curând în Cernăuţi şi Chişinău!

 

Gânduri aniversare

Carmen Olaru, director TVR Iaşi

Când numeri anii, nu știi niciodată dacă sunt mulți sau dacă sunt puțini. Valoarea duratei o poate da numai conţinutul acelor ani, substanţa lor, ardoarea cu care ai trăit. Artiştii îşi numără anii în roluri, scriitorii în cărţile scrise, arhitecţii în edificii realizate, iar profesorii în promoţii de absolvenţi, mamele se miră când băieţii lor sunt mai înalţi decât ele şi astfel ştiu de trecerea anilor. Noi, jurnaliştii de televiziune, avem un soi de rewind mental: programe, grile, interviuri, microfoane, casete, emoţii... Mii de personaje, sute de poveşti, zeci de spectacole şi cinci întrebări esenţiale: când, cum, unde, cine şi ce? Pentru toate, un singur răspuns: dragostea noastră, TVR Iaşi. Şi atunci, mulţi sau puţini, anii sunt ai noştri, în toată frumuseţea şi adevărul lor.

 

Maria Florea, jurnalist TVR Iaşi

Alături de familie, profesiunea căreia i te-ai dedicat îți dă un sens în viață. Și atunci, zi de zi, dăruiești câte puțin din sufletul și din speranțele tale. Sunt 23 de ani de când am ales să votez cu TVR Iași! Și ca jurnalist, și ca telespectator.

Oana Lazăr, jurnalist TVR Iaşi

TVR Iaşi înseamnă exact jumătate din viaţa mea. Frumos ar fi să pot spune că e toată viaţa mea, ca în marile iubiri. Dar, cu precizie şi fără glumă, adică strict aritmetic, TVR Iaşi e jumătate din viaţa mea, cu bune şi rele. Şi ar fi prima oară când vorbesc aşa, la propriu, nu la figurat. Mă ştiţi, mereu alunec pe metaforă şi mereu îmi rup gâtul... De data asta însă, chiar n-am exagerat nimic, chiar n-am schimbat marginile realităţii: TVR Iaşi 23 chiar este jumătate din viaţa mea, la propriu, dar şi la figurat. Am 46. Şi la anii aceştia pot să fac mărturisiri senine: că datorez mult acestei sigle şi oamenilor pe care i-am întâlnit în toţi aceşti ani, că fără TVR Iaşi făceam un alt fel de jurnalism, sau nu făceam deloc. Pe scurt, eram un alt fel de Oana fără TVR Iaşi. Pe jumătate altfel, eu însămi întreagă acum, cu jumătatea mea, TVR Iaşi.

Andreea Ştiliuc, jurnalist TVR Iaşi

Cu TVR Iași, am învățat să iubesc televiziunea. Revăd și acum în minte chipuri pe care le admiram când eram copil.

În timpul studenției, nu am lipsit niciodată de la „Seminarul de Jurnalism”. Au fost câteva întâlniri minunate, care m-au ajutat să evoluez.

Mi-am dorit mult să intru în această echipă. În septembrie 2008, am avut prima filmare aici. Am învățat să zbor. Și de atunci, mă simt liberă.

 

Laura Lucescu, jurnalist TVR Iaşi

TVR Iaşi a fost dintotdeauna prietenul imaginilor frumoase despre viață, despre om, despre timp. A arătat mereu respect faţă de cuvintele frumoase, faţă de limba română curată. A vorbit atât copiilor, cât și celor cu tâmple grizonate, a mulțumit iubitorii de jazz, dar și iubitorii de folclor, pasionaţii de sport și cei de călătorii, a căutat adevărul în anchete și investigatii, și, cel mai important, întotdeauna a căutat și a luat în seamă opiniile și răspunsurile telespectatorilor la tot ceea ce a trecut, prin micul ecran, în casele lor.

Sunt aproape 10 ani de când în dreptul meu scrie "jurnalist TVR Iaşi". Nu pot decât să mă mândresc cu asta. TVR Iaşi este pentru mine primul ghid ce m-a luat de mână şi m-a îndemnat să păşesc în viaţa adevărată şi m-a învăţat să cresc cu respect şi dragoste faţă de public. 
La mulţi ani, TVR Iaşi!

Alex Vasiliu, jurnalist TVR Iaşi

Cultivând mai întâi jurnalismul scris, apoi cel radiofonic, televiziunea a fost pentru mine, la început, o încercare, a devenit un pariu, spre a rămâne o pasiune. Televiziunea nu s-ar putea lipsi de cuvânt şi de muzică, aşa cum nici filmul nu ar fi în stare. În virtutea acestei legi am avut şansa, ambiţia, oricum plăcerea de a realiza conversaţii, colocvii, documentare în serial, reportaje, înregistrări muzicale, eseuri. Greutăţi au fost, dar le-am uitat în clipa când emisiunile directe sau montajele au ajuns la final. Poate cele mai importante datorii, faţă de public, pe care nu le putem plăti niciodată până la capăt, sunt comunicarea sinceră, transmiterea adevărului, picătura de emoţie. Sunt "cheile" cu care intrăm în mintea şi în sufletul telespectatorului.

 

10:00 Telejurnal Regional TVR Iași (R)

(Reluare)

10:30 Locuri, oameni și comori

- Sfantul de la Babadag
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi