loader
Foto

Soroca, cetatea lui Ştefan de pe Nistru

Descriptio Moldaviae despre singura fortificaţie medievală a Republicii Moldova

 

Raluca Aftene
Descriptio Moldaviae

Ce ar fi Basarabia fără Nistru, ale cărui ape numai ele știu de câte ori au fost înroşite de sânge?”scria Geo Bogza în notele sale de călătorie imediat după primul război mondial.

Nistrul, apa strălucitoare dar și rău al durerii, a fost mereu o graniță bine păzită. În epoca medievală, o salbă de cetăţi  asigura apărarea în faţa cuceritorilor care veneau din stepa sălbatică: Hotin , Cetatea Albă, Tighina, Soroca. Sunt fortăreţele Moldovei medievale de la Nistru pe care le putem vedea și azi.

Ca români, doar una fără paşaport: Soroca. De altfel și singura cetate de la Nistru unde blazonul vechi al Moldovei stă încă la intrare. Întâmplarile de istorie şi legendă care s-au petrecut în această fortăreaţă, le aflaţi într-un nou episod din seria Descriptio Moldaviae.

 

Descriptio Moldaviae

Realizator: Raluca Aftene

TVR Iaşi: joi, 4 februarie, ora 20.00

Reluare: vineri, 5 februarie, ora 13.00

Duminică, 7 februarie, ora 20.30

 

TVR 3: sâmbătă, 6 februarie, ora 9.00

 

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de Raluca Aftene (realizator), Adrian Butnaru (imagine), Sebastian Ivanovici (asistent imagine), Radu Bogdan (editor imagine).

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

 

#tvriasi