loader
Foto

Galerie foto

O cronică de viaţă, de Ștefan Oprea

Cu o înclinaţie naturală spre a construi prin cuvinte, întrebuinţând arta ca mărturisire a frumosului, se distinge printre oameni şi vremuri – Ştefan Oprea , pentru a cărui biografie semnează în nume colectiv, teatrul românesc din Iaşi.

 

Carmen Târnoveanu
Reporter special

UPDATE: Ediția din 8 februarie este disponibilă online pe TVR+

În 1945 intrase pentru întâia oară, în Teatrul lui Alecsandri, pe atunci, elev la Liceul "Costache Negruzzi" din Iaşi. Îşi aminteşte că venea cu şcoala şi printr-un joc bizar al memoriei, şi acum i se ivesc lucid, expunerile lui George Pascu şi imaginea profesorului,  Benone Constantinescu. Ca o iniţiere în propria-i viaţă, întâlnirile acestea au tăinuit responsabilitatea întâmplării, aşa cum el însuşi îi spune, de a fi “critic de teatru”.

Cu o înclinaţie naturală spre a construi prin cuvinte, întrebuinţând arta ca mărturisire a frumosului, se distinge printre oameni şi vremuri – Ştefan Oprea, pentru a cărui biografie semnează în nume colectiv, teatrul românesc din Iaşi.

Credinţa în Dumnezeu este absolut necesară ca omul să poată să se împlinească pe pământ, ca personalitate umană şi ca om de folos societăţii şi lui însuşi”, asta ne-a mărturist Ştefan Oprea, că a aflat de la viaţă.

Prin teatre şi prin ani, s-a dezvăluit ca dramaturg, romancier, dascăl, toate virtuţi pentru a căror mărturie stau şi premiile Uniunii Scriitorilor din România şi recunoaşterea Uniunii Teatrale, prin distincţia UNITER.

Urmăriţi o cronică de viaţă în imagini, amintiri şi confesiuni, sâmbătă, 8 februarie, de la ora 18.00, pe TVR 3, și luni, 10 februarie, de la ora 20.00, pe TVR Iași.


Imagine: Relu Tabără, Adrian  Butnaru
Editor imagine: Cătălin Chelariu
Realizator: Carmen Târnoveanu

 

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi