loader
Foto

Programul complet al Caravanei Filmelor Documentare

* evenimentul face parte din seria de aniversări TVR Iaşi 26

 

Studioul din Iaşi al Televiziunii Române vă invită vineri şi sâmbătă, 3 şi 4 noiembrie, să vedeţi în premieră sau să revedeţi cele mai bune producţii realizate în ultima perioadă în zona Moldovei şi în regiunile transfrontaliere. Este vorba de o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi sau partenerii din cadrul proiectului TVR Iaşi 26.

De asemenea, în a doua zi a caravanei, va avea loc şi o întâlnire cu tineri regizori din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului. Aceştia vor prezenta filme realizate în cadrul şcolilor de profil şi producţii independente.


Programul complet al Caravanei Filmelor Documentare

Vineri, 3 noiembrie, Sala Studio, TVR Iaşi, orele 16:00 - 21:00

16.00 MAKING OF TVR IAŞI 25 (20 min)

Intrăm în culisele caravanelor de film documentar şi ale spectacolelor folclorice de la Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi, care au marcat un sfert de secol de emisie TVR Iaşi.

Realizator - Carmen Olaru

16.30 EXPEDIȚIILE MEMORIEI. SIBERIA. KRASNOYARSK. (52 min) - OWH Studio Chișinău şi TVR IAŞI

În regiunea Krasnoyarsk, la intersecţia cu regiunea Irkutsk, au fos aduşi români din Basarabia şi din Nordul Bucovinei în cele 3 valuri de deportări staliniste. Un grup de nouă istorici, jurnalişti şi studenţi, au mers pe urmele deportaţilor din Siberia, încercând să găsească supravieţuitori şi mărturii ale vremurilor de altădată.

Regizor - Violeta Gorgos

17.45 CIUREA – UN TREN PRIN ISTORIE (27 min 46 sec) - TVR Iaşi

S-au împlinit 100 de ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România. „Catastrofa de la Ciurea” este numele sub care a intrat în istorie accidentul care a avut loc în 31 decembrie 1916. În noaptea de Anul Nou, un tren cu refugiaţi venea la Iași dinspre Galați, cu soldați și civili care plecau din teritoriile ocupate. După 100 de ani, 1000 de morţi au fost pomeniţi pentru prima dată.

Realizator - Oana Lazăr

18.30 KATYN-UL ROMÂNESC DE LA FÂNTÂNA ALBĂ (47 min 31 sec) - TVR Moldova

Filmul are la bază destăinuirile martorilor tragediei de acum 76 de ani, povestirile urmaşilor victimelor masacrului orchestrat de NKVD-ul sovietic, cercetările istoricilor din regiunea Cernăuţi şi informaţiile prezentate de localnicii din satele Lunca, Cubca şi Suceveni, detalii despre Katyn-ul românesc, necunoscute până acum publicului larg.

Realizator - Vasile Munteanu

19.20 PROVENŢA, PARADISUL POSIBIL (59 min) - TVR Iaşi

„Provența, Paradisul posibil” surprinde farmecul uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Europa, dar și portretul celui mai jucat dramaturg român contemporan. Pentru Matei Vișniec, Provența reprezintă un spațiu care l-a inspirat și pe care l-a iubit întotdeauna, „pentru că, de fapt, și în Provența rămâi... tot un român bucovinean”.

Realizator - Andreea Ştiliuc

Sâmbătă, 4 noiembrie, Sala Studio, TVR Iaşi, orele 10.00 - 14.00

Întâlnire cu tineri regizori din Moldova, de pe ambele maluri ale Prutului

10.00 FLASHMOB TVR IAŞI 25 (6 min)

Realizator - Violeta Gorgos

10.10 MARA CRĂCĂLEANU este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi. A cântat în Corul de copii „Juniorii Operei”, joacă într-o trupă de teatru şi îşi doreşte să devină regizor de film. A obţinut deja un premiu pentru primul său scurtmetraj.

„MIRRORCIDE” (10 min) este un film artistic despre adolescenți și propria imagine filtrată prin camera telefonului, despre izolarea individului, cauzată de obsesia self-image-ului.

10.35 VICTOR ACSANI este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi. Este pasionat de film şi doreşte să urmeze cursurile Universităţii Naționale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

„BIII” (4 min 59 sec) a obținut medalia de argint la etapa internaţională a concursului multimedia „Infomatrix”. Producţia surprinde un moment din viaţa cotidiană a tinerilor de astăzi.

„Poem din Bucovina” (3 min 17 sec) a fost selectat anul trecut la Festivalul „Toamnă la Voroneţ”.

10.45 VICTOR GĂLUŞCĂ este din Republica Moldova. Filmul „Cine iubeşte şi lasă” a obţinut Premiul I, secţiunea producţii locale, la CRONOGRAF 2017, Premiul pentru cea mai bună imagine la SIMFEST 2017 şi Premiul pentru regie (secţiunea film studenţesc) la Docuart 2017.

Cine iubeşte şi lasă” (15 min)

O colecție de negative fotografice din anii ’50-’60 a fost găsită într-un sat în care astăzi locuiesc doar câțiva oameni. Filmul compară situația actuală cu fotografiile din perioada de glorie a acestui sat.

11.15 LUCIA LUPU este o tânără regizoare din Chişinău. Filmul „Pierduţi în timp” a obţinut un premiu special la Festivalul „Filmul de Piatra”. Lucia a obţinut în 2016 premiul pentru cel mai bun debut în cadrul Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului, pentru „Paparuda”.

Pierduţi în timp” (23 min 40 sec)

E ciudat să vezi cum moare pelicula. La fel ca omul, începe să se descompună... Arhivele de film din Republica Moldova se transformă încet în niște morgi cinematografice, iar timpul necruțător șterge de pe ele imaginea trecutului.

12.00 TUDOR BOTEZATU s-a nascut la Iaşi şi a studiat la UNATC Bucureşti. Scurtmetrajul „Profesioniştii” a fost realizat în colaborare cu TVR Iaşi, fiind filmat în sediul actual din Strada Lascăr Catargi.

„Profesioniştii” (11 min)

Un antrenor îşi instruieşte elevul să trucheze un meci de box, spre fericirea şi bunăstarea tuturor.

12.25 MARIA CALDARE este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, iar în prezent face un masterat în radio și televiziune. Este implicată în diferite proiecte de producție şi colaborează cu OWH Studio Chişinău.

,,Rădăcinile Pristolului” (7 min 32 sec) este un documentar realizat despre o biserică de lemn din satul Ciutești, veche de 127 de ani, cu altarul construit dintr-un ciot de stejar. Biserica se află într-o avansată stare de degradare. În pofida timpului și a neglijenței unora, rezistă pentru că este menținută de către localnicii satului.

„Oi și dealuri” (6 min 10 sec)

Opaci este satul cu cele mai multe oi din Moldova, iar numărul lor creşte pe an ce trece. Pășunile sunt tot mai puține, iar oamenii sunt nevoiți să cumpere pământ pentru a supravieţui.

13.00 ANDREEA DUMITRIU este originară din Bacău şi acum locuieşte în Olanda. „Când timpul nu mai are răbdare” este filmul său de absolvire la Facultatea de Arte Utrecht HKU, fiind creat ca producţie independentă. Filmul a obţinut Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul „Filmul de Piatra” şi Premiul Simpatia Publicului la Secțiunea cadRO, CRONOGRAF 2017.

Când timpul nu mai are răbdare” (20 min 45 sec)

O tradiție veche de secole, piața de animale din România, este pusă față în față cu un viitor incert. Timpurile se schimbă, agricultura industrială înlocuiește treptat agricultura la scară mică și piața devine o scenă a luptei pentru supraviețuire a fermierului tradițional român.

13.25 PAUL PALENCSAR este realizator independent de filme documentare. În 2016, a obţinut Marele Premiu la Festivalul „Toamnă la Voroneţ”. A colaborat cu TVR Iaşi şi Trinitas TV. „Gheorghe Bucur şi fericirea comunistă” este cel mai recent film al său.

Gheorghe Bucur şi fericirea comunistă (29 min 32 sec)

Gheorghe Bucur are 97 de ani şi trăieşte în Gura Humorului. A fost ofițer al Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial. România l-a răsplătit cu cinci ani de muncă silnică la Canal, între anii 1947-1952. A fost tovarăş de suferință cu Radu Câmpeanu şi Corneliu Coposu, pe care i-a cunoscut îndeaproape, în cele mai grele clipe.

 

Sâmbătă, 4 noiembrie, Sala Studio, TVR Iaşi, orele 16:00 - 20:00

16.00 SUS PE MUNTE LA MUNŞEL (30 min)

Nu departe de granița Ucrainei cu România, se află cea mai mare localitate românească din Bucovina de Nord și regiunea Cernăuți. Artişti din Basarabia, România şi Ucraina au venit la Crasna pentru a-i ajuta pe localnici să nu piardă tradiţiile româneşti. Hora satului de pe toloacă a adunat zeci de români în costume populare, alături de fiica satului, interpreta Maria Iliuţ.

Realizator - Marin Iliuţ

16.30 NICU IONIŢĂ, UN SUPRAVIEŢUITOR AL „EXPERIMENTULUI PITEŞTI” (54 min 42 sec) - TVR Iaşi

În perioada 1949-1951, la Penitenciarul din Piteşti s-a desfăşurat un cumplit experiment de „reeducare” prin tortură, fondat de Eugen Ţurcanu, fost student la Drept, în Iaşi.  Printre victimele „experimentului Piteşti” s-a numărat şi Nicu Ioniţă. La doar 25 de ani, a fost acuzat de „uneltire contra ordinii de stat” şi a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, deşi era civil.

Realizatori - Gabriela Baiardi, Loredan Baiardi

17.45 AGONIA ULTIMULUI COMBINAT DE UTILAJ GREU – FORTUS (27 min 19 sec) - TVR Iaşi

La cel mai mare combinat de utilaj greu din sud-estul Europei, lucrau în anii ’80 ai secolului trecut peste 12.000 de oameni, iar piesele fabricate aici ajungeau în America de Sud, Europa Occidentală sau Asia. Acum, combinatul mai numară doar 461 de angajaţi, are 60 de milioane de euro datorii, din care 6 milioane restanțe salariale, iar cele 150 de hectare de teren pe care a fost construit au ispitit deopotrivă oameni de afaceri şi autorităţi.

Realizatori - Maria Florea, Marga Andreescu, Cristian Donose

18.30 MEMORIA SPAŢIULUI - performance Felix Aftene (7 min 35 sec)

18.50 ENESCU EXPERIENCE (50 min 26 sec)

O poveste despre rădăcini și umanizarea pe care muzica o aduce cu sine, despre apropierea valorilor și salvarea unei moșteniri. Alexandru Tomescu și Eduard Kunz au interpretat în premieră în România lucrările lui George Enescu pentru vioară și pian, în Turneul Internațional Stradivarius 2015. Filmul îi este dedicat lui George Enescu și casei sale din copilărie, care a fost la un pas de prăbușire.

Realizatori - Diana Iabraşu, Alexandru Condurache

Partenerii TVR Iaşi în acest proiect sunt Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Judeţean Suceava şi Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi.

17:25 Mașina timpului

Realizator -Dan Trofin

17:30 Iașii marilor iubiri

- Toate drumurile duc la Iași - Salvador Amore. Partea a doua Realizator - Oana Lazăr
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi