loader
Foto

Galerie foto

Primăvara premierelor

La „Cap de afiş” aflăm care sunt cele mai recente premiere pregătite de trei importante instituţii de cultură din Iaşi: Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” şi Opera Naţională Română Iaşi.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

După succesul înregistrat cu spectacolul „Carmina Burana”, Opera Naţională Română Iaşi a pregătit o nouă premieră: „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, în regia italianului Marco Spada.

Absolvent al secției de Muzicologie a Universității „La Sapienza” din Roma, Marco Spada a fost critic muzical pentru R.A.I. și pentru cotidianul L’Unità, dar şi director al Teatrului de Operă din Sassari (Sardinia).

Din distribuţia spectacolului fac parte artişti de la Opera Naţională Română Iaşi, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Opera Națională București şi Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Invitat special a fost Alessandro Liberatore din Italia, fost elev al marelui Luciano Pavarotti.

Un nou spectacol în regia lui Ion Sapdaru a fost prezentat în premieră pe țară la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași: „Invitație la eșafod”, după Vladimir Nabokov. Un scriitor uriaș și un regizor experimentat sunt primele nume de pe afiș care atrag atenția spectatorului. Vladimir Nabokov s-a născut la Sankt Petersburg, iar în 1940 a părăsit Europa, stabilindu-se în Statele Unite ale Americii. Romanul „Lolita”, publicat în limba engleză, i-a adus o notorietate spectaculoasă. „Invitație la eșafod” este un roman scris în limba rusă în anii ’30 ai secolului trecut. Ion Sapdaru semnează regia, traducerea, dramatizarea și coloana sonoră a spectacolului.

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iași propune un nou titlu: “Năzdrăvanul din stele”, după Alina Nelega. Publicul călătoreşte printre stele, ajungând şi în universul terestru. Din distribuţia spectacolului fac parte Carmen Mihalache, Raluca Pintilie, Beatrice Volbea, Emanuel Florentin, Aurelian Diaconu și Viorel Vîrlan.

Regia este semnată de Gabi Cadariu, cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. A colaborat cu diferite teatre din România, la Sibiu, Craiova, București, Cluj, Alba Iulia sau Brașov. Scenografia este semnată de Adrian Damian, câştigător al premiului UNITER în anul 2016. A colaborat cu regizori români de top: Mihai Măniuțiu, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Alexander Hausvater, dar și cu regizori străini.

„Cap de afiş”

Realizator: Andreea Știliuc

TVR Iaşi: joi, 6 aprilie, ora 17.00 (reluare - joi, 6 aprilie, ora 20.00)

TVR 3: marţi, 11 aprilie, ora 20.00 (reluare - miercuri, 12 aprilie, ora 13.00)

11:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)

12:00 Invitație la spectacol

- DAM, Galeriile Dana Realizator - Violeta Gorgos
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi