loader
Foto

Galerie foto

Cap de afiș - Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, decernat la Botoșani, a ajuns la cea de-a 23-a ediție. La „Cap de afiș”, Andreea Știliuc relatează de la evenimentul care marchează 164 de ani de la nașterea poetului național.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Este considerat cel mai important premiu național de poezie. Printre laureați, s-au numărat nume mari ale literaturii române, precum Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ștefan Augustin Doinaș, Cezar Ivănescu sau Ana Blandiana. PREMIUL NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU”, decernat la Botoșani, a ajuns la cea de-a 23-a ediție.

PREMIUL NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU” a fost inițiat la Botoșani în 1991. De atunci, în fiecare an, este recompensat un scriitor pentru întreaga sa creație lirică. Juriul, prezidat în trecut de regretatul Laurențiu Ulici, este format din personalități ale lumii literare.

Anul acesta, gala de decernare a PREMIULUI NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU” s-a deschis cu un concert al Filarmonicii de Stat Botoșani, sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc.

Seara a continuat cu lansarea unei cărți semnate de Nicolae Prelipceanu, laureat al ediției precedente, dar și cu acordarea premiului pentru debut. Câștigător la categoria Opus Primum a fost desemnat Ștefan Baghiu.

Pentru prima dată, premiul Opera Omnia i-a fost acordat unui scriitor optzecist – clujeanul Ion Mureșan. Printre laureații edițiilor precedente s-au numărat: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ștefan Augustin Doinaș, Cezar Ivănescu sau Ana Blandiana.

La categoria Opera Omnia, au mai fost nominalizați anul acesta Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluță, Ovidiu Genaru și Vasile Vlad.

Câștigătorul a primit un premiu în valoare de 20.000 de lei și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Președintele juriului a fost Nicolae Manolescu.

Gala s-a încheiat cu un recital extraordinar, susținut de Maria Răducanu și pianistul Niko Meinhold.

Fragmente din cadrul evenimentului veți putea urmări în perioada următoare la emisiunea „Cap de afiș”.

TVR Iași: 23 ianuarie 2014, ora 19.00
TVR 3: 30 ianuarie 2014, ora 18.00

18:30 Reporter special

- Mediciniștii străini ai Iașului Realizator - Ioana Doleanu

19:00 Ziua bună de la Iași

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi