loader
Foto

Galerie foto

Premii pentru TVR Iaşi

Producţiile jurnalistelor Maria Florea, Marga Andreescu şi Andreea Ştiliuc, premiate la SIMFEST

 

Andreea Ştiliuc
Maria Florea
Margareta Andreescu

Noi distincţii pentru realizatorii TVR Iaşi! Trei producţii realizate de jurnalistele Maria Florea, Marga Andreescu şi Andreea Ştiliuc au fost premiate în cadrul Festivalului SIMFEST, de la Targu Mureş.

Premiul pentru film documentar, categoria producători mari, a ajuns la jurnalista Maria Florea pentru producţia „Sfinţii de la castel”. Reportajul spune povestea castelului Sturdza de la Popeşti, din judeţul Iaşi, în care a funcţionat un orfelinat pentru copiii abandonaţi şi diagnosticaţi cu afecţiuni neuropsihice. În 1994 s-a desfiinţat. Cîteva tinere, ajutate de o asociaţie din Italia, au acceptat să retrăiasca momente de atunci. La fel şi îngrijitoarele care le băteau şi înfometau şi care astăzi declară ce viaţă frumoasă duceau toţi acolo. Fără să ştie că există imagini din iadul de la Popeşti…

Premiul pentru reportaj, la categoria producători mari, a ajuns la jurnalista Marga Andreescu, pentru reportajul #Şîeu – 15 minute de solidaritate între români, care spune povestea primului metru de autostradă construit în Moldova din banii omului de afaceri Ştefan Mandachi. Mesajul său distribuit iniţial pe reţelele de socializare a devenit viral iar protestul Şîeu s-a răspândit în toată ţara. Zilnic pe drumurile din Moldova au loc accidente mortale.

Premiul pentru jurnalism european a ajuns la Andreea Ştiliuc, pentru producţia „Tatăl meu, Imre”. Filmat la Budapesta, documentarul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit. Imre este considerat un maestru uitat al fotografiei. Documentarul a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Astra Film. A fost realizat ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Andreea Ştiliuc semnează regia, montajul și o parte a imaginii. Din echipă a făcut parte și Relu Tabără - director de imagine. De asemenea, producţia a fost premiată şi în competiția CIRCOM.

În cadrul festivalului a mai participat şi jurnalista TVR Iaşi, Gabriela Baiardi, care, anul trecut, a fost premiată cu distincţie la categoria Centenar, pentru  producţia „Vis de aur, coroană de oţel”, iar în urmă cu doi ani, a primit trofeul festivalului pentru documentarul „Nicu Ioniţă, un supravieţuitor al experimentului Piteşti”.

Festivalul Televiziunilor Locale şi Producătorilor Independenţi SIMFEST este o importantă competiție de televiziune din România.

 

TVR Iaşi împlineşte în luna noiembrie a acestui an 28 ani de experienţă pe piaţa media din Moldova. De-a lungul timpului, studioul a primit peste 120 de premii la festivaluri de profil.

12:00 Invitație la spectacol

- DAM, Galeriile Dana Realizator - Violeta Gorgos

13:30 Reporter special

Realizator - Ioana Doleanu
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi