loader
Foto

Galerie foto

Povești pentru sufletul tânăr

La „Cap de afiş”, intrăm în lumea poveştilor. De la cele mai recente premiere propuse de două teatre ieşene, la povestea unor festivaluri, ridicăm cortina pentru publicul cu sufletul tânăr.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Începem călătoria cu „Povestea păsării fără cuib”, un text ce a primit Premiul I pentru Dramaturgie - Monodramă la Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, organizat anul trecut la Bacău. Este povestea trecerii unui spirit feminin prin toate vârstele reale și emoționale, viața percepută din perspectiva propriului suflet, rămas la vârsta copilăriei.În montarea Naționalului ieșean, publicul se poate întâlni cu tânăra artistă Ada Lupu în dublă ipostază: autoare a textului și actriță. Născută la Botoșani, Ada Lupu a studiat la Iaşi, laUniversitatea de Arte „George Enescu”. La doar 25 de ani, are deja în palmares colaborări cu regizori importanţi, precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Cristian Hadji-Culea, Ovidiu Lazăr, Radu-Alexandru Nica. În 2014, a primit Marele Premiu ,,Ştefan Iordache” la Gala Tânărului Actor. Regia spectacolului este semnată de Iris Spiridon, considerată o reprezentantă curajoasă şi nonconformistă a tinerei generaţii de regizori din România.

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași, a fost reatestat ca Festival European de către o comisie internaţională de experţi, desemnată de European Festival Association / Asociaţia Europeană a Festivalurilor, cu sediul la Bruxelles. Dincolo de festival, vorbim și despre cea mai recentă premieră a acestui teatru: „Povestea celor trei purceluși”, un spectacol regizat de Constantin Brehnescu.

Un maraton teatral, ce pune reflectorul pe actor, ca element esenţial al construcţiei unui spectacol. Un eveniment unic în România prin specificul său. Se întâmplă la Bacău, unde în fiecare primăvară e celebrat actorul care are ca partener de scenă doar publicul. Evenimentul a avut, de-a lungul timpului, diverse denumiri: de la Gala Recitalurilor Actoricești, la Gala Star, ajungând, anul trecut, la Festivalul Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” și în acest an la Bacău Fest Monodrame.


„Cap de afiş”

Realizator - Andreea Ştiliuc

TVR Iaşi: joi, 4 mai, ora 19.00

TVR 3: marţi, 9 mai, ora 20.00 (reluare - miercuri, 10 mai, ora 13.00)

11:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)

12:00 Invitație la spectacol

- DAM, Galeriile Dana Realizator - Violeta Gorgos
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi