loader
Foto

Parisul lui Matei, la TVR Iaşi şi TVR 3

La TVR Iaşi şi TVR 3 aţi putut urmări filmul “Parisul lui Matei”.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Prima parte din filmul "Parisul lui Matei" este disponibilă online pe TVR+.

Partea a doua a filmului este disponibilă online pe TVR+.

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.

Scriitorul Matei Vișniec ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale și afective. E un Paris în mișcare, dar în care avem timp să visăm, un Paris al marilor bulevarde, dar și al străzilor misterioase. E un Paris al fântânilor ascunse și al fațadelor de o frumusețe rară, ce nu se arată turiștilor.

Îl descoperim pe Matei în intimitatea apartamentului său, la masa de lucru, în grădina din spatele blocului, dar și la microfonul Radio France Internationale. Pornim împreună cu el pe urmele unor mari artiști români. Din Piața Benjamin Fondane, mergem la cimitirul Montparnasse, la mormintele lui Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Constantin Brâncuși. Descoperim strada unde s-a aflat postul de radio Europa Liberă, dar și cafeneaua unde Monica Lovinescu și Virgil Ierunca își chemau prietenii. Vizităm “La Maison d’Europe et d’Orient”, o editură care publică teatru din Europa de Răsărit, din Balcani și din Caucaz.

Nu ratăm celebrele cafenele pariziene. Ne oprim chiar la Cafeneaua Saint-Médard, pe care o regăsim și în romanul “Sindromul de panică în Orașul Luminilor”.

“Parisul lui Matei” este o călătorie între realitate și vis, în care privim orașul prin lentila fabuloasă a scriitorului.

Pe 26 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris.

Cap de afiș

Realizator: Andreea Ştiliuc

TVR Iaşi: joi, 5 noiembrie, ora 17.00 (prima parte)

Reluare: joi, 5 noiembrie, ora 20.30

Joi, 12 noiembrie, ora 17.00 (partea a doua)

Reluare: joi, 12 noiembrie, ora 20.30

TVR 3: marţi, 10 noiembrie, ora 18.00 (prima parte)

Marţi, 17 noiembrie, ora 18.00 (partea a doua)

 

Imagine – Relu Tabără

Montaj – Dragoș Brehnescu

Realizator – Andreea Știliuc

Mai multe fotografii de la filmări găşiţi pe pagina de Facebook TVR Iaşi - album foto "Matei Vişniec la TVR Iaşi"

14:00 Telejurnal

- Preluare TVR1

14:45 ABC

-UL democratiei&Mașina Timpului Realizator - Ovidiu Mihăiuc / Dan Trofin
 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi