Studioul teritorial Iaşi ne propune filmul documentar “Matei Vișniec, rege la Avignon”, pe care îl urmărim la TVR 3 în data de 15 decembrie.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.
Înființat în anul 1947 de către Jean Vilar, Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga lume, dedicate artelor spectacolului. În luna iulie, orașul respiră teatru. Învăluit în lumina Provenței și primind uneori mângâierea Mistralului, orașul se transformă într-o scenă imensă, devenind un adevărat fenomen cultural.
În 2015, secțiunea OFF a împlinit 50 de ani de existență. De aproximativ un sfert de secol, textele lui Matei Vișniec sunt montate la Festivalul de la Avignon. La ediția din acest an, scriitorul a fost desemnat unul dintre regii secțiunii OFF, mai multe dintre piesele sale fiind extrem de apreciate aici. Spectacolul “La mémoire des serpillères”, pus în scenă de Victor Quezada și prezentat de Compania “Umbral”, s-a situat în primele zece spectacole din peste 1300, fiind nominalizat la premiul “Coup de cœur du OFF”.
Regizori și actori ne vorbesc despre teatrul lui Matei Vișniec și despre succesul său extraordinar. Alături de Matei, descoperim decorul istoric al orașului, zidurile și esplanada din fața Palatului Papal, podul de la Avignon, piețele și straduțele, unde zilnic au loc spectacole în aer liber, dar și strategiile miilor de artiști, dornici să atragă atenția în acest labirint.
Pe 27 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris.
Cap de afiș
TVR Iaşi: joi, 3 decembrie, ora 17.00 (reluare: ora 20.30)
TVR 3: marţi, 15 decembrie, ora 18.00
O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de: Relu Tabără (imagine), Dragoș Brehnescu (montaj), Andreea Știliuc (realizator).