loader
Foto

Matei Vișniec, rege la Avignon | VIDEO

TVR Iași vă propune să revedeți  un film documentar de colecție - “Matei Vișniec, rege la Avignon”.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

În 2020, Festivalul de la Avignon era programat în luna iulie, dar a fost anulat. Pentru prima data în trei decenii, dramaturgul Matei Vișniec nu va merge la Avignon anul acesta.

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie 2015 în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.

(w882) franta

Înființat în anul 1947 de către Jean Vilar, Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente din întreaga lume, dedicate artelor spectacolului. În luna iulie, orașul respiră teatru. Învăluit în lumina Provenței și primind uneori mângâierea Mistralului, orașul se transformă într-o scenă imensă, devenind un adevărat fenomen cultural.

În 2015, secțiunea OFF a împlinit 50 de ani de existență. De peste un sfert de secol, textele lui Matei Vișniec sunt montate la Festivalul de la Avignon. Scriitorul a fost desemnat unul dintre regii secțiunii OFF, mai multe dintre piesele sale fiind extrem de apreciate aici. În 2015, spectacolul “La mémoire des serpillères”, pus în scenă de Victor Quezada și prezentat de Compania “Umbral”, s-a situat în primele zece spectacole din peste 1300, fiind nominalizat la premiul “Coup de cœur du OFF”.

(w882) franta

Regizori și actori ne vorbesc despre teatrul lui Matei Vișniec și despre succesul său extraordinar. Alături de Matei, descoperim decorul istoric al orașului, zidurile și esplanada din fața Palatului Papal, podul de la Avignon, piețele și straduțele, unde zilnic au loc spectacole în aer liber, dar și strategiile miilor de artiști, dornici să atragă atenția în acest labirint.

Pe 27 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris.

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de: Relu Tabără (imagine), Dragoș Brehnescu (montaj), Andreea Știliuc (realizator).

(w882) franta

9:00 Ziua bună de la Iași

10:00 Telejurnal Regional TVR Iași (R)

(Reluare)
 

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

Campioni la robotică | VIDEO

Campioni la robotică | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

O echipă de elevi din Focșani a câștigat campionatul mondial de robotică, desfăşurat zilele acestea la Houston, în SUA.

22 aprilie,

22 aprilie, "Ziua Pământului" | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ce-i dăruim planetei de ziua ei? Cum îndreptăm răul făcut prin poluare şi defrişări? Cum se măsoară calitatea aerului? Am căutat răspunsuri ...

 

#tvriasi