loader
Foto

Călătorii: "Provența, Paradisul posibil" | VIDEO

Jurnalista Andreea Ştiliuc ne propune documentarul „Provența, Paradisul posibil”, ce surprinde farmecul uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Europa, dar și portretul celui mai jucat dramaturg român contemporan.

 

Andreea Ştiliuc

Traseul începe din Avignon, cu zidurile sale, adevărate bijuterii în piatră. Matei Vişniec se întâlneşte cu Eric-Emmanuel Schmitt, alături de care a fost desemnat, în 2015, rege al secţiunii OFF, la celebrul festival din Orașul Papilor. Scriitorul bucovinean ne conduce pe urmele lui Van Gogh la Saint Rémy de Provence, dar și la Arles, oraș în care straturile de timp se suprapun și vorbesc.

Ajungem în pitorescul Les Baux de Provence, la Muzeul „Frédéric Mistral” din Maillane, dar și la moara lui Alphonse Daudet din Fontvieille. Descoperim mănăstirea Sénanque, înconjurată de fabuloase câmpuri de lavandă. La Roussillon, ochiul zâmbește în mii de nuanțe de ocru. La Isle-sur-la-Sorgue, plonjăm în trecut şi trăim în ritmul „timpului verde”.

Ne oprim la Les Laurons, unde un francez și soția sa, originară din România, au creat un sat de vacanță în case vechi de câteva sute de ani. Pentru Matei Vișniec, Provența reprezintă un spațiu care l-a inspirat și pe care l-a iubit întotdeauna, pentru că, de fapt, „și în Provența rămâi... tot un român bucovinean”.

Filmul „Provența, Paradisul posibil” s-a numărat printre cele trei producţii nominalizate în 2018 la Premiile Uniunii Cineaştilor din România, la categoria film de televiziune. De asemenea, a fost premiat la Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț”.

Realizator - Andreea Ştiliuc
Director de imagine - Relu Tabără
Montaj - Dragoş Brehnescu, Andreea Ştiliuc

11:00 Vacanțe muzicale la Piatra Neamț

Realizator - Horia Gumeni

13:30 Play Om la lună

Realizator - Anca Medeleanu
 
Vacanță pentru elevi, muncă pentru constructori | VIDEO

Unul dintre cele mai importante programe de investiții în şcolile ieşene se derulează în această vară. 14 unităţi de învăţământ sunt sub schele ...

Cum se împacă temperaturile ridicate cu sănătatea? | VIDEO

Marți, de la ora 16:00, la "Vară pentru voi", pe TVR Iași, Florin Mitu, medic primar cardiologie și medicină internă, ne-a oferit câteva sfaturi ...

"Arena", cu Vlad Lucian Arhire | VIDEO

publicat: luni, 15 iulie 2024

Handbal feminin, tenis și fotbal, la "Arena". Luni, 15 iulie, de la ora 19:00, la TVR Iași.

 

#tvriasi