loader
Foto

Galerie foto

Gândește verde: Pariu cu plante energetice

Iarba elefantului sau stuful chinezesc prinde rădăcini şi pe plaiurile din regiunea Moldovei.

 

Carmen Scutariu
GÂNDEŞTE VERDE

Originară din China, cultivată şi în România, la Iaşi. Iarba elefantului sau stuful chinezesc prinde rădăcini şi pe plaiurile din regiunea Moldovei. Un fermier din Iaşi cultivă încă de acum trei ani această plantă, cunoscută în toata lumea pentru puterea calorică mare.

Faţă de ţările din Uniunea Europeană, la noi, agricultorii nu primesc subvenţii pentru astfel de culturi. Din lipsă de informaţii, dar şi de subvenţii din partea statului român, prea puţini agricultori au înfiinţat culturi cu plante energetice. Printre cei care au pariat pe astfel de culturi se află şi un investitor din judetul Botoşani.


Aceste plante sunt bune şi pentru că depoluează solurile. Un cercetător de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi propune o soluţie şi pentru depoluarea apelor: culturile de zambilă pe apă. Specia ar fi cea mai potrivită pentru curățarea apelor otrăvite de nitriţii şi nitraţii rezultaţi în urma folosirii excesive a îngrăşămintelor în agricultură.

Mai multe detalii aflaţi  la "Gândeşte Verde". Echipa de la TVR Iaşi vă aşteaptă nu doar cu provocări, ci şi cu răspunsuri.

 

Gândește verde

Realizator: Carmen Scutariu

TVR Iași: miercuri, 28 ianuarie, ora 19.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi