loader
Foto

„Expediţiile memoriei” (partea a IV-a) – Kazahstan

Realizator: Violeta Gorgos

 

Violeta Gorgos
Identitate Basarabia

„Expediţiile memoriei” ( partea a IV-a), Kazahstan

În ultima ediţia a acestei emisiuni vom cunoaşte cum nişte români stabiliţi in Kazahstan continuă să practice obicieurile şi tradiţiile aduse cu ei de acasă: fac vin, plantează nuci, pun la murat castraveţi şi gogonele. Se cunosc unii pe alţii şi se întâlnesc în cadrul asociaţiei „Dacia” la Karaganda şi al asociaţiei Românilor din Almaty.

TVR Internaţional: marţi, 26 mai, ora 20.30

TVR 3: duminică, 31 mai, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 2 iunie, ora 20.00

„Expediţiile memoriei” (partea a III-a) – Kazahstan

TVR Internaţional: marţi, 19 mai, ora 20.30

TVR 3: duminică, 24 mai, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 26 mai, ora 20.00

În al treilea episod al acestui serial vom cunoaşte un kazah născut în Karlag care a făcut legământ de suflet cu spiritele celor ajunşi acolo şi împreună cu studenţii de la Universitatea Balashak, studiază arhivele locului şi reconstituie listele prizonierilor de război.

Astfel am aflat că în Kazahstan au fost aduşi peste 11.000 de prizonieri români, iar publicarea acestor liste vor aduce bucurie rudelor care ar putea să ajungă în Karaganda pentru a vedea locul unde au murit înaintaşii lor.

„Expediţiile memoriei” (partea a II-a) – Kazahstan

În cea de a doua ediţie îl cunoaştem pe unul din supravieţuitorii deportaţi în Kazahstan din Moldova, vizităm muzeul de la Dolinca pentru a înţelege ce însemană ororile Karlagului şi mergem în vizită la tanti Aniţa, care  se  bucură de prezenţa noastră şi ne dezmiardă „românaşii mei, românşi”.

TVR Internaţional: marţi, 12 mai, ora 20.30

TVR 3: duminică, 17 mai, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 19 mai, ora 20.00

 

„Expediţiile memoriei” (partea I) – Kazahstan

„Expediţiile memoriei”  este un proiect în care 11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film şi-au propus să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi fără voie prin stepa kazahă. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii.

 

În prima ediţie dăm startul vizitând Lavra Pescersca de la Kiev, unde am avut o escală în drum spre Kazahstan, cunoaştem Asociaţia Culturală Moldo-română „Struguraş” din Almaty, înţelegem ce înseamnă spiritul nomad al băştinaşilor, efectul lui asupra străinilor şi vizităm o familie moldo-kazahă unde am fost serviţi cu mâncarea casei şi am cântat împereună cu gazdele cântece româneşti.

„Expediţiile memoriei” (partea I) – Kazahstan

Realizator: Violeta Gorgos.

TVR Internaţional: marţi, 5 mai, ora 20.30

TVR 3: duminică, 10 mai, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 12 mai, ora 20.00

 

Detalii despre seria de reportaje realizate de Violeta Gorgos în Kazahstan găsiţi pe site-ul TVR Internaţional.

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi