loader
Foto

Expeditiile Memoriei, în Siberia

Duminică, 17 decembrie, de la ora 17.00, la TVR Iaşi.

 

Violeta Gorgos

Echipa de filmare a însoţit un grup de 10 oameni format din istorici, jurnalişti şi studenţi, care au mers pe urmele deportaţilor din Siberia, încercând să găsească supravieţuitoti şi mărturii ale vremurilor de altădată.

În ţinutul Krasnoyarsk, la hotar cu regiunea Irkutsk, au fost aduşi români din Basarabia şi Nordul Bucovinei în toate cele 3 valuri de deoportări staliniste. Unii au revenit acasă după moartea lui Stalin, alţii au rămas să-şi ducă viaţa în Siberia, pe care au reuşit să o îmblânzească.

Un cimitir cu cruci româneşti pierdut în Taigaua Siberiană, nepoţi ai unor deportaţi care n-au mai revenit acasă, pentru că nu aveau la ce, nume româneşti prin cataloage scolare, fotografii trimise din România în Federaţia Rusă, scrisori şi amintiri... toate într-un jurnal de bord al Expediţiilor memoriei 2017.

Un film de Gorgos Violeta
imagine Vasile Postolache
montaj Marian Bucur

O coproducţie OWH Studio, TVR Iaşi şi TVR Internaţional

19:00 Ziua bună de la Iași

20:00 Spațiul deciziilor

Realizator - Dan Trofin
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi