loader
Foto

Galerie foto

Echipa TVR Iaşi s-a întors de la Paris

PROIECTUL TRANSFRONTALIER TVR IAŞI 24: Paris – Iaşi – Cernăuţi– Chişinău/ Componenta Internaţională: TVR Iaşi la Paris, Franţa

 

Andreea Ştiliuc
Carmen Olaru
Horia Gumeni
ARTITUDINI
Cap de afiș

În perioada 26 – 30 octombrie 2015 au fost proiectate mai multe producţii TVR Iaşi la Institutul Cultural Român din Paris, la invitaţia scriitorului şi dramaturgului Matei Vişniec.

Au fost aduse în faţa publicului de acolo documentarele realizate în exclusivitate de TVR Iaşi cu Matei Vişniec, în vara anului 2015: Parisul lui Matei şi Matei Vişniec – Rege la Avignon.

În afară de acestea, au fost prezentate şi alte producţii TVR Iaşi: filme despre Iaşi realizate de echipele europene participante la proiectul „Ia’şi Descoperă –Capitală Europeană a Culturii 2021” – prima ediţie 2015; documentarul „Benjamin Fondane, Iaşi – Paris – Auschwitz”, documentarul „Măria Sa, Birlic”.

Filmele proiectate au fost subtitrate în limba franceză pentru a fi accesibile publicului larg care să cunoască astfel valorile culturale româneşti. Prezentarea filmelor proiectate se regăseşte mai jos.

Feedback de la eveniment

Constat că, de fapt, TVR Iaşi a reuşit performanţa să aducă public timp de trei zile. Trei zile la rând să aduci public la Institutul Cultural Român, mai ales la Sala Bizantină, unde sunt multe locuri, nu e uşor. Mereu spun că la Paris se întâmplă atâtea lucruri şi totuşi această propunere lansată de TVR Iaşi i-a incitat pe oameni să vină, să descopere aceste filme documentare, să descopere privirea străinilor despre Iaşi. Eu, personal, rămân în continuare impresionat de cele două filme pe care le-am văzut, făcute de o echipă din Portugalia şi de o echipă din Spania despre Iaşi. Mi se pare un joc cultural extraordinar de interesant. Este o idee pe care, practic, ar trebui s-o adopte şi alte oraşe, chiar şi cele care nu sunt în competiţie pentru statutul de capitală culturală europeană.

Matei Vişniec – scriitor

 

A-l revedea pe Matei Vişniec şi a-l vedea pe Matei Vişniec străbătând Parisul alături de dumneavoastră, cu umorul său, cu farmecul său, cu poveştile sale, cu nostalgiile sale, cu ideile sale, cu pomii, cu animalele s.a.m.d., cu Parisul, pentru că Parisul e un actor important în acest film, evident a fost o plăcere nu numai pentru mine, ci pentru toţi.

Adrian Cioroianu – ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO

 

Eu sunt surprinsă, pentru că propunerea acestor trei zile, a acestei gale a Televiziunii TVR Iaşi a fost făcută de Matei Vişniec în această vară. Desigur, mi s-a părut foarte interesant de la bun început, dar nu îmi închipuiam ce înseamnă, de fapt, toate aceste documentare pe care le propuneaţi şi pe care, iată, le-am văzut zilele acestea. Sunt impresionată. M-a impresionat profesionalismul cu care ele au fost făcute, abordarea subiectelor. Sunt nişte filme extraordinar de interesante.  Mă bucur că astăzi am avut prilejul să discutăm proiecte viitoare, pentru noi colaborări între Televiziunea de la Iaşi şi ICR Paris.

Doina Marian - coordonator de misiune, ICR Paris

 

Nu e puţin lucru să fii la Institutul Cultural Român, în sediul Ambasadei României la Paris, să prezinţi producţii purtând semnătura TVR Iaşi, să ai un public româno-francez care să te aprecieze, să te aplaude, să stea acum la un pahar de vin din zona Iaşi şi să comenteze ceea ce a văzut.  E o premieră pentru noi. În 24 de ani, nu am fost niciodată noi cei de la TVR Iaşi cu şase producţii, timp de trei zile, în Sala Bizantină. E un început şi cred că vom continua să colaborăm cu cei de la ICR. Prin astfel de momente putem să ne facem cunoscuţi, putem să arătăm şi românilor din Franţa, şi francezilor ce înseamnă TVR Iaşi în anul 2015, ce realizatori valoroşi avem, ce proiecte frumoase putem propune şi cred că vizibilitatea TVR Iaşi este foarte importantă.

Carmen Olaru – director TVR Iaşi

19:00 Ziua bună de la Iași

20:00 Spațiul deciziilor

Realizator - Dan Trofin
 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi