Echipa TVR Iaşi s-a întors de la Paris
luni, 02 noiembrie 2015
PROIECTUL TRANSFRONTALIER TVR IAŞI 24: Paris – Iaşi – Cernăuţi– Chişinău/ Componenta Internaţională: TVR Iaşi la Paris, Franţa
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris
TVR Iasi la Paris

În perioada 26 – 30 octombrie 2015 au fost proiectate mai multe producţii TVR Iaşi la Institutul Cultural Român din Paris, la invitaţia scriitorului şi dramaturgului Matei Vişniec.

Au fost aduse în faţa publicului de acolo documentarele realizate în exclusivitate de TVR Iaşi cu Matei Vişniec, în vara anului 2015: Parisul lui Matei şi Matei Vişniec – Rege la Avignon.

În afară de acestea, au fost prezentate şi alte producţii TVR Iaşi: filme despre Iaşi realizate de echipele europene participante la proiectul „Ia’şi Descoperă –Capitală Europeană a Culturii 2021” – prima ediţie 2015; documentarul „Benjamin Fondane, Iaşi – Paris – Auschwitz”, documentarul „Măria Sa, Birlic”.

Filmele proiectate au fost subtitrate în limba franceză pentru a fi accesibile publicului larg care să cunoască astfel valorile culturale româneşti. Prezentarea filmelor proiectate se regăseşte mai jos.

Feedback de la eveniment

Constat că, de fapt, TVR Iaşi a reuşit performanţa să aducă public timp de trei zile. Trei zile la rând să aduci public la Institutul Cultural Român, mai ales la Sala Bizantină, unde sunt multe locuri, nu e uşor. Mereu spun că la Paris se întâmplă atâtea lucruri şi totuşi această propunere lansată de TVR Iaşi i-a incitat pe oameni să vină, să descopere aceste filme documentare, să descopere privirea străinilor despre Iaşi. Eu, personal, rămân în continuare impresionat de cele două filme pe care le-am văzut, făcute de o echipă din Portugalia şi de o echipă din Spania despre Iaşi. Mi se pare un joc cultural extraordinar de interesant. Este o idee pe care, practic, ar trebui s-o adopte şi alte oraşe, chiar şi cele care nu sunt în competiţie pentru statutul de capitală culturală europeană.

Matei Vişniec – scriitor

 

A-l revedea pe Matei Vişniec şi a-l vedea pe Matei Vişniec străbătând Parisul alături de dumneavoastră, cu umorul său, cu farmecul său, cu poveştile sale, cu nostalgiile sale, cu ideile sale, cu pomii, cu animalele s.a.m.d., cu Parisul, pentru că Parisul e un actor important în acest film, evident a fost o plăcere nu numai pentru mine, ci pentru toţi.

Adrian Cioroianu – ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO

 

Eu sunt surprinsă, pentru că propunerea acestor trei zile, a acestei gale a Televiziunii TVR Iaşi a fost făcută de Matei Vişniec în această vară. Desigur, mi s-a părut foarte interesant de la bun început, dar nu îmi închipuiam ce înseamnă, de fapt, toate aceste documentare pe care le propuneaţi şi pe care, iată, le-am văzut zilele acestea. Sunt impresionată. M-a impresionat profesionalismul cu care ele au fost făcute, abordarea subiectelor. Sunt nişte filme extraordinar de interesante.  Mă bucur că astăzi am avut prilejul să discutăm proiecte viitoare, pentru noi colaborări între Televiziunea de la Iaşi şi ICR Paris.

Doina Marian - coordonator de misiune, ICR Paris

 

Nu e puţin lucru să fii la Institutul Cultural Român, în sediul Ambasadei României la Paris, să prezinţi producţii purtând semnătura TVR Iaşi, să ai un public româno-francez care să te aprecieze, să te aplaude, să stea acum la un pahar de vin din zona Iaşi şi să comenteze ceea ce a văzut.  E o premieră pentru noi. În 24 de ani, nu am fost niciodată noi cei de la TVR Iaşi cu şase producţii, timp de trei zile, în Sala Bizantină. E un început şi cred că vom continua să colaborăm cu cei de la ICR. Prin astfel de momente putem să ne facem cunoscuţi, putem să arătăm şi românilor din Franţa, şi francezilor ce înseamnă TVR Iaşi în anul 2015, ce realizatori valoroşi avem, ce proiecte frumoase putem propune şi cred că vizibilitatea TVR Iaşi este foarte importantă.

Carmen Olaru – director TVR Iaşi

 • 21:30
  Descriptio Moldaviae
  prima parte
 • 22:00
  Preluare TVR Internaţional
 • 07:00
  Ediţii de colecţie
  : Români fără frontiere - Remus şi Mara, 2016. Realizator Maria Florea. Descriptio Moldaviae - Vacanţă moşierească, 2015. Realizator Raluca Aftene. Viaţa la ţară - Emoţie de primăvară, 2013. Realizator Sergiu Ciocoiu. prima parte Rubrică de Dana Işoveanu
 • 09:00
  Satul meu
  : Letea vecheRealizator Marga Andreescu
 • 10:00
  Pridvoarele credinţei
  : „Ce a fost mai întâi: iubirea sau libertatea?” prima parte Invitat: Prof.univ.Brînză BogdanRealizator Sergiu Ciocoiu
 • 11:00
  Europa 360
 • 11:30
  Cap compas
  : Italia, piatră peste piatră
 • 12:00
  Cap de afiş
  : Bogdan Ulmu & Mălina Ciobanu
 • 13:00
  Interviul săptămânii cu Gabriel Dumitriu, consultant în criptomonede
 • 13:30
  Cântec şi poveste
  : Gala laureaţilor Festivalului-concurs “Florile Ceahlăului” 2019
 • 14:30
  Identitate Basarabia cu Dumitru Cârciumaru
 • 15:00
  Descriptio Moldaviae
  prima parte
 • 15:30
  Locuri, oameni şi comori
  : Medicina în timp de molime şi război
 • 16:00
  Invitaţie la spectacol
  : Concert Opis Band de 8 martie
 • 17:00
  Documentar TVR Iaşi
  : Liviu Suhar - (Auto)portretRealizator: Andreea Stiliuc
 • 18:00
  Telejurnal regional
 • 18:15
  Racord
  : Muzica sferelor
 • 18:30
  Reporter special
  : Modulul de Excelenţă Bucium
 • 19:00
  Cântec şi poveste
  : Grupul folcloric Bilcuţa, partea IRealizator Carmen Olaru
 • 20:00
  Invitaţie la spectacol
  : Tren de plăcere  
 • 21:00
  Ghici cine vine la cină
  Realizator: Vasile Arhire
 • 22:00
  Preluare TVR Internaţional