loader
Foto

Documentar TVR Iași - Cine îngăduie ruina şi uitarea? Rugă pentru bisericile de lemn din Vaslui | VIDEO

În judeţul Vaslui există 55 de biserici de lemn construite acum aproximativ două sute de ani. Mai toate sunt ascunse de ochii lumii, iar a ajunge la aceste lăcaşuri de cult e de multe ori o încercare asemeni unei penitenţe.

 

Maria Florea
Ia și descoperă

Doar acolo, în preajma lor, simţi binecuvântarea divină şi rugăciunile înaintaşilor. Deşi au o valoare patrimonială uriaşă nu doar prin arhitectura construcţiei, ci şi prin importanţa obiectelor de cult păstrate sau a cărţilor bisericeşti scrise în chirilică, aceste monumente istorice, majoritatea de categorie A, zac în uitare şi nepăsare.

Preoţii şi puţinii enoriaşi care le trec pragul se chinuie să le ţină în viaţă, însă, pe alocuri, timpul nu mai are răbdare.


.
Echipa TVR Iaşi a avut şansa să redescopere aceste altare ridicate la Cârţibaşi, Ştioborăni, Gologofta sau la mănăstirile Pârveşti și Mălineşti, cele două din urmă fiind printre puţinele unde s-au găsit fonduri pentru consolidare şi restaurare.

(w882)Realizator - Maria Florea.

 

22:00 Preluare TVR3

7:00 Telejurnal MATINAL TVR 1

 
Hope Build, un proiect de construire accelerată | VIDEO

Mai multe locuinţe vor fi ridicate în doar 5 zile, cu ajutorul voluntarilor. Marți, 18 iunie, de la ora 9:00, la TVR 3 și TVR Iași, am vorbit ...

"Cultart": limba română pentru străini | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Pe 15 iunie, la ora 16:00, la "Cultart", în numele lui Eminescu și în onoarea limbii române. Realizator - Oana Lazăr

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Vineri, 14 iunie, de la ora 9:00, la TVR 3 și TVR Iași, am descoperit farmecul scrisorilor de altădată, am răsfoit jurnalul Reginei Maria, am ...

 

#tvriasi