loader
Foto

Dimitrie Vicoveanu şi arta restaurării ceasurilor

Un român este supranumit de americani „chirurg al ceasurilor de colecţie”.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Dimitrie Vicoveanu s-a născut în urmă cu 76 de ani în judeţul Neamţ şi a fondat, la Iaşi,  Laboratorul zonal de restaurare-conservare a patrimoniului naţional, dar soarta l-a purtat departe de casă, în Statele Unite ale Americii.

După ce a lucrat o vreme într-o fabrică de mobilă, românul a devenit unul dintre cei mai căutaţi ceasornicari de dincolo de ocean.  Expertul român nu doar repară mecanismele care valoreaza zeci de mii de dolari, ci le şi restaurează. De cînd a devenit consultantul casei de licitaţie Sotheby's, afacerea lui merge... ceas.

Dimitrie Vicoveanu este membru al Academiei de Ştiinte din New York. A plecat din România în 1979 şi abia după 30 de ani a revăzut locurile natale. Cu toate acestea, şi-a păstrat nealterat accentul moldovenesc. Are doi nepoţi care nu au vizitat niciodată România, însă vara viitoare îi va lua cu el acasă, într-o călătorie pe care cei mici abia o aşteaptă.

Români fără frontiere

TVR 3: duminică, 1 noiembrie, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 10 noiembrie, ora 20.00

 

Realizator: Gabriela Baiardi

Imagine: Cristian Sbîngu

Montaj: Loredan Baiardi

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi