loader
Foto

Cult@rt: "Alionușka", de Lilia Calancea. Trauma limbii române în Basarabia | VIDEO

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 20:00, la TVR Iași, am urmărit o ediție "Cult@rt" despre trauma limbii române în Basarabia.

 

Oana Lazăr
Cult ART

"Alionușka" e romanul Liliei Calancea care a stârnit, în mod neașteptat, un val de ură pe rețelele sociale din partea scriitorilor tineri. "Uimitor", spune autoarea, care a scris despre "spectacolul convertirii entuziaste la românism a celor care, înainte, fuseseră lăudătorii frenetici ai comunismului sovietic."
.
Minciună și adevar, iude și inocenți, ticăloși supraviețuitori și naivi învinși. Totul aglutinat de istoria accelerată a anilor '90. Calancea este dezarmant de sinceră. Ea spune un adevăr trăit, dar adevărul doare, ustură, irită duplicitarii și ipocriții. .
.
E o carte de iubire pentru cărți-cultură pură, fără ideologie și pentru profesorii noștri adevărați. Și e o carte împotriva mincinoșilor, a trădătorilor și duplicitarilor de lîngă noi. Incomodă și greu de acceptat, Alionușka sapă o albie în conștiințele noastre, la 30 de ani de când conservăm încă în noi traumele și reflexele, fricile și lașitățile din comunism.

 

 

"Cultart": limba română pentru străini | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Pe 15 iunie, la ora 16:00, la "Cultart", în numele lui Eminescu și în onoarea limbii române. Realizator - Oana Lazăr

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

Parfumul unei călătorii în timp | VIDEO

publicat: vineri, 14 iunie 2024

Vineri, 14 iunie, de la ora 9:00, la TVR 3 și TVR Iași, am descoperit farmecul scrisorilor de altădată, am răsfoit jurnalul Reginei Maria, am ...

Relația dintre copii și animale | VIDEO

Relația dintre copii și animale | VIDEO

publicat: joi, 13 iunie 2024

În ziua de azi, copiii văd animale la televizor sau în cărţile cu poze şi mai puţin în realitate. Cum punem micuţii în contact cu ...

 

#tvriasi