loader
Foto

Galerie foto

Caravana „Știrile tale sunt la TVR” străbate Moldova, ziua a doua

Colegii noștri, Roxana Bratec și Răzvan Cojocariu, au ajuns ieri, 4 februarie, în comuna Cacica, sat Solonețul nou.

 

Roxana Costaş
Răzvan Cojocariu
CARAVANA ŞTIRILE TALE SUNT LA TVR

Caravana Știrilor TVR își continuă drumul prin Moldova. Colegii noștri, Roxana Bratec și Răzvan Cojocariu, au ajuns ieri, 4 februarie, în comuna Cacica, sat Solonețul nou, acolo unde trăiește cea mai mare comunitate de polonezi din România. Sunt însă și ucrainieni, ori germani. Cu toții formează o adevarată insulă multietnică, aflată în centrul Bucovinei.

Cu toții vorbesc limba poloneză în familie, însă este vorba despre un dialect moștenit din străbuni. Limba literară o învață la școală, și asta pentru că mulți adolescenți pleacă apoi la studii în Polonia.

Ceea ce unește etniile din Cacica este biserica. Sanctuarul a devenit din anul 2000 „basilica minor”,  printr-un edict al  Papei Ioan Paul al II-lea. Este loc de pelerinaj pentru romano-catolicii din centrul și estul Europei.

La Cacica românii, polonezii, ucrainienii și germanii formează o adevarată insulă multietnică din  care fiecare are de câștigat în primul rând la nivel cultural. Chiar și drumul care leagă Solonețul de Cacica a fost făcut cu bani din Polonia.

Reportajele le puteți urmări zilnic de la ora 18.00, la Jurnalul Regional TVR Iași, iar de la ora 20.00, în cadrul Telejurnalului TVR Iași. Mai multe imagini din drumul echipei TVR Iași găsiți pe pagina de Facebook Jurnalul Regional TVR Iași.

12:00 Caravana TVR 3

- Tescani-Măgiresti-Moinesti- Comănești, un traseu cu popasuri spectaculoase în jud. Bacău Realizator - Vasile Arhire

13:30 România diversă

Realizator - Olena Popovych
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi