loader
Foto

Galerie foto

Caravana „Știrile tale sunt la TVR” la Zece Prăjini

Ultima oprire a Caravanei Știrilor TVR a fost vineri la Zece prăjini.

 

Roxana Costaş
Răzvan Cojocariu
CARAVANA ŞTIRILE TALE SUNT LA TVR

Există o localitate în care talentul s-a împărțit cu carul și a ajuns în fiecare familie. Satul ieșean Zece Prăjini este un punct de pe harta României cunoscut în lumea întreagă. Și asta datorită fanfarelor din localitate, cărora nimeni nu le mai știe numărul. Colegii noștri, Roxana Bratec și Răzvan Cojocariu, au ajuns astăzi în Zece Prăjini. Este ultima poveste din Caravana Știrilor TVR.

În Zece Prăjini se cântă de când lumea, sau mai bine spus de când Alexandru Ioan Cuza a înființat micul sat împroprietărind fiecare familie cu câte 10 prăjini de teren. Lăutari sunt cu zecile, unii mai buni, alții mai puțin cunoscuți. Fanfara are instrumentiști între 12 și 50 de ani, și împreună au străbătut lumea din Shanghai până la Berlin, din București până la Amsterdam.

Bogdan are 12 ani și este cel mai tânăr membru al fanfarei lui Monel. Cântă la clarinet și este deja la o școală de muzică.

Andrei Trifan este poate cel mai cunoscut lăutar din satul Zece Prăjini. La 13 ani a început turneele cu o fanfară din sat. Prima oprire a fost Germania, iar de atunci a pierdut numărul țărilor în care a cântat. Nemții au fost uimiți de talentul lui și îl opreau pe stradă să îi ceară autografe.

În Zece Prăjini este o tradiție ca bărbații să cânte, iar femeile să aibă grijă de copii și de gospodărie.

Criza financiară a ajuns și în Zece Prăjini, iar concertele nu se mai țin lanț ca acum 5-6 ani. Cu toate acestea, lăutarii spun că se poate trăi din muzică și sunt mulțumiți. Unii au contracte inclusiv pentru 2015, putere de munca să fie… că talent au cu toții din plin.

Reporter: Roxana Bratec, Răzvan Cojocariu

Imagine: Cristian Sbîngu

12:00 Satul meu
Realizator - Sergiu Ciocoiu
13:00 FamiliON
- Familia Aneculaesei Realizator - Laura Lucescu
 
Iașul mută și câștigă! | VIDEO

Iașul mută și câștigă! | VIDEO

publicat: vineri, 24 martie 2023

Florin Gheorghiu, singurul român care l-a învins pe campionul mondial Bobby Fisher, este invitatul special al Festivalului Internaţional de Şah ...

Serată culturală de Ziua Poeziei | VIDEO

Serată culturală de Ziua Poeziei | VIDEO

publicat: joi, 23 martie 2023

Recital de poezie greacă, în acorduri de muzică bizantină, la Casa "Balş" cu prilejul Zilei internaţionale a poeziei.

Debutul emisiei pe o nouă frecvență pentru Radio România Muzical, în direct la TVR Iași

Miercuri, 22 martie, de la ora 19.00,  TVR Iași  transmite în direct recitalul „De la Viena la Iași". | VIDEO