loader
Foto

Cap de afiş: Evocări ale unor mari personalităţi muzicale

Joi, 14 noiembrie, în emisiunea "Cap de afiş" vor fi evocate trei personalităţi muzicale de prim rang, şi anume: Sergiu Celibidache, Ion Voicu şi Roman Vlad.

 

Cap de afiș

Mai întâi ne vom aminti de Sergiu Celibidache. Studentul său în tehnica şi arta dirijatului, Garcia Assensio, a susţinut recent la Universitatea de Arte din Iaşi un curs de măiestrie la care au participat tineri din România, Bulgaria şi Spania. Secvenţele din concertul de gală, amintirile despre Sergiu Celibidache împărtăşite de Garcia Assensio şi pianista Elizabeth Sombart, imaginile-document cu Celibidache însuşi la repetiţii vor fi momente cu totul speciale pentru telespectator.

În continuare, va fi schiţat portretul violonistului de prestigiu internaţional Ion Voicu, de la a cărui naştere s-au împlinit 90 de ani. Imaginile de arhivă cu Ion Voicu interpretând împreună cu Sir Yehudi Menuhin partea a III-a din Concertul în la minor de Bach, amintirile fiului său, dirijorul Mădălin Voicu, fragmentele din Concursul internaţional de vioară "Ion Voicu", organizat la Iaşi vor fi, sperăm, o invitaţie de a cunoaşte mai bine un virtuoz al arcuşului.

În ultima parte a emisiunii vă oferim un portret al compozitorului şi muzicologului Roman Vlad, de care ne-am despărţit recent. Opiniile sale despre drumul pe care l-a parcurs pentru a înţelege şi exprima fenomenul muzical, înregistrate la Iaşi în anul 1994, se constituie într-un document unic, ce poate deveni un reper pentru oricine va fi interesat să studieze creaţia componistică şi muzicologică a lui Roman Vlad.

Urmăriţi emisiunea “Cap de afiş” la TVR Iaşi şi TVR 3, joi, 14 noiembrie, ora 19.00.

10:30 Locuri, oameni și comori

- Sfantul de la Babadag

11:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi