loader
Foto

Galerie foto

Baiardi, hotarnicul italian al Moldovei

Primul plan topografic al oraşului Iaşi a fost realizat de inginerul italian Joseph Baiardi, în anul 1819.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Primul plan topografic al oraşului Iaşi, care a fost desenat după toate regulile specifice profesiei, a fost realizat de inginerul hotarnic italian Joseph Anton Giuseppe Baiardi în anul 1819.

Istoricul ieşean Mihai Răzvan Ungureanu nota într-unul din studiile sale că „în schiţa lui Baiardi sunt prezentate curbele de nivel, variaţiile de altitudine, traseele precise ale străzilor, dimensiunile reale, la scară, ale diferitelor repere din teren”

Harta  originală a dispărut, dar în arhiva BCU „Mihai Eminescu” se păstrează o copie donată de Scarlat Pastia, fostul primar al Iaşului.

Valoros este şi planul realizat în 1814 pentru Biserica Catolică din Iaşi, hartă care să păstrează în original, în condiţii foarte bune. Tot în original se păstrează şi un unicat cartografic - planul comunităţilor catolice din Moldova, întocmit de Baiardi în 1842.

"Reporter special"

miercuri – 28 martie, ora 18,30

imagine Relu Tabără

montaj şi ilustraţie muzicală Loredan Baiardi

realizator Gabriela Baiardi

16:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi