loader
Foto

Galerie foto

Arhivele, loc al memoriei

Arhivele Naţionale Iaşi, 185 de ani de activitate

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Pe 1 ianuarie 1832 erau înfiinţate, la Iaşi, Arhivele Statului Moldovei. Actul de naştere era chiar Regulamentul Organic al Moldovei, prima constituţie care a generat profunde schimbări în societate.

Primul director al Arhivelor Moldovei a fost cărturarul Gheorghe Asachi. Colecţia LITERE îi poartă numele şi este păstrată şi astăzi în aceeaşi formă.  Deşi Asachi s-a zbătut ca Arhivelor să li se construiască o casă solidă, cu obloane de fier, instituţia a avut un sediu propriu abia în 1977.

După 185 de ani de activitate fără întrerupere, Arhivele Naţionale Iaşi deţin aproape 17 km de documente - începând cu sfârşitul secolului al XIV-lea şi până în zilele noastre. Însă lipsa de implicare a factorilor politici face ca TEZAURUL ARHIVISTIC de la Iaşi să fie păstrat într-o clădire care a încremenit în timp la nivelul anului 1977.

Un documentar de Gabriela Baiardi, Relu Tabără, Loredan Baiardi


Reporter Special TVR IAŞI

Prima parte:

Luni, 9 octombrie 2017, ora 18.30

Partea a doua:

Luni, 16 octombrie 2017, ora 18.30

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

 

#tvriasi