loader
Foto

Alice şi TVR IAŞI 22!

Comprimarea celor 22 de ani la dimensiunea unui ciclu mai apropiat de ritmul obişnuit, al unei săptămâni. Apoi, un nou hocus-pocus: rafinarea săptămânii într-o porţiune care să ia forma unei cupe a timpului de doar două ore şi jumătate.

 

Provocarea unui exerciţiu demn de Alice în Ţara minunilor!

TVR IAŞI 22! Un slalom riscant printre momentele aniversare dominate de atmosfera aceea unică a atingerii încă a unui prag pentru care nu ştii dacă şi mai ales cum să te bucuri.

Un algoritm în care în prim plan a fost tocmai deschiderea către adevăratele repere la care ne raportăm în fiecare secundă în tot ceea ce ne străduim să realizăm: prietenii noştri telespectatorii, oamenii simpli şi eroii, personaje ale reportajelor noastre, personalităţile ce ne-au onorat emisiunile, şi, nu în ultimul rând, imaginea în oglindă a unei echipe aflate mereu în tensiunea definirii şi impunerii propriei identităţi.

Şi a fost, poate nu întâmplător, la Kilometrul O al IaşilorTVR IAŞI 22!

Dincolo de ecran, ce nu s-a vazut, e acel imponderabil mereu reîncărcabil de energie! Remontarea întregii echipe de tehnicieni, cameramani, regizori, asistenţi, la capătul unei săptămâni, ea însăşi extrem de solicitantă, aflată în circuitul altor săptămâni… Emoţia nedisimulată, molipsitioare a celor mai tineri colegi ai noştri, cei din generatia ,,22”, grija şi atenţia fiecărui realizator pentru invitaţii speciali şi selecţia reportajelor, tonusul echilibrat impus elegant de moderatori!

De undeva, poate şi Alice privea cu un zâmbet complice la acel exerciţiu de solidaritate, întotdeauna clamată, rareori atinsă!

Invitaţii prezentatorilor, Laura şi Lucian Lucescu, au fost colegii lor, altfel spus, o parte din echipa TVR Iaşi. Şi fiecare dintre ei a invitat la rândul său un personaj dintr-un reportaj sau o emisiune. Astfel că la ArtHouse, locul ales pentru emisiunea aniversară, ne-am simţit bine printre prieteni.

(w882) 111

Invitaţi speciali, componenţii trupei Millenium de la Chişinău, au venit să ne cânte, dar şi să promoveze concertul din ziua următoare. Raluca Aftene şi Andreea Ştiliuc au vorbit  despre reuşita SEARĂ A VIITORILOR JURNALIŞTI şi i-au avut invitaţi pe cei mai buni concurenţi din competiţia filmelor realizate cu telefonul mobil-provocarea primei zile din programul aniversar TVR Iaşi.

Alexandru Plămadă, elev în clasa a X-a la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iaşi a fost fericit să ne prezinte filmuleţul său care i-a adus marele premiu - un smartphone oferit de sponsorul Vodafone. Ilinca Nazarie şi Steliana Orăşanu au povestit cum le-a venit ideea realizării reportajului „Generaţia 22”, pornind de la coincidenţa vârstei lor cu aceea a studioului TVR Iaşi.

 

(w882) 112

(w882) 113

De la Raluca Aftene şi de la Carmen Olaru, telespectatorii TVR Iaşi au putut afla cum a fost filmat flash mob-ul din Palas Mall, care a fost prezentat în premieră chiar în acea seară.

(w882) 114

(w882) 115

Carmen Olaru l-a avut invitat în emisiune pe preotul Eugen Blaj, misionar în Kenya, cel care a făcut special drumul de peste 7.000 de km pentru a fi prezent la acţiunea caritabilă a TVR Iaşi şi a Asociaţiei Melos de strângere de fonduri pentru copiii din deşertul Chalbi. Invitatul a reamintit proiectul TVR Iaşi de construire în Kenya a unei grădiniţe „Land’s of Piticot”, proiect pentru care au fost realizate până acum mai multe acţiuni caritabile, spectacole, reportaje, emisiuni.

Dan Trofin a adus în emisiune fazele nevăzute ale campaniei electorale 2012, iar Andreea Baciu a vorbit despre campania ştirilor TVR Iaşi intitulată “22 de ani în 7 zile”, o serie de reveniri la reportajele realizate în ultimii ani.

A venit şi rândul muzicii clasice şi de jazz aduse, ca de obicei, de Alex Vasiliu care a fost însoţit de Liviu Mărculescu, muzician al cărui nume se leagă recent de cel al trupei Balcanamera (care a concertat în sala Studio a TVR Iaşi) şi care ne-a reamintit de succesele internaţionale ale pianistei ieşence Alexandra Dariescu.

(w500) 116

Roxana Bratec l-a avut invitat pe unul dintre tinerii protagonişti ai reportajelor sale, un luptător care a învins prejudecăţile legate de cei aflaţi într-un scaun cu rotile.

Marga Andreescu a povestit despre filmările pentru rubrica "Viaţa la ţară" si a ales ediţia realizată la Erbiceni, Iaşi despre care şi-a amintit alături de Ionel Lungu, primarul comunei.

Horia Gumeni a reamintit de succesul spectacolului aniversar de folclor care a avut-o cap de afiş pe Sofia Vicoveanca.

(w882) 117

(w882) 118

Şi Carmen Târnoveanu a fost cu gândul la spectacolul prezentat împreună cu Laura Lucescu, dar şi la evenimentul din Palas Mall consacrat machiajului de televiziune.

(w882) 119

Răzvan Cojocaru s-a aflat alături de lt. col. Daniel Burlacu cu care a retrăit experienţa recentă de videojurnalist în Afganistan.

Cristian Sbîngu, director de imagine TVR Iaşi, aflat în spatele camerei de filmare şi de această dată, a povestit cu umor despre cele mai hazlii momente din timpul filmărilor la videoclipul formaţiei Roşu şi Negru.

Vasile Arhire l-a invitat în emisiune pe primul director TVR Iaşi, scriitorul Grigore Ilisei, dar a amintit şi despre proiectul “Ziua Artelor” din cadrul programului TVR Iaşi 22.

(w882) 120

(w882) 121

Alături de jurnalista Carmen Scutariu s-a aflat Brenda Istrate, studentă la U.M.F. ”Gr.T.Popa” Iaşi, unul dintre olimpicii din reportajele prezentate în emisiunile TVR Iaşi. Gabriela Baiardi ne-a adus un fragment din recentul film premiat “Agapia, poezia raiului”.

Pentru Lucian Lucescu a fost un nou moment de a reaminti telespectatorilor succesul de care s-a bucurat flash mobul “TVR IAŞI IUBEŞTE SPORTUL” şi de a propune noi astfel de evenimente care să atragă sute de ieşeni la a face mişcare împreună, în aer liber. Despre sport şi succesele sportivilor ieşeni a dezbătut împreună cu invitaţii săi, trei antrenori din scrimă, canotaj şi handbal.

(w882) 123

(w882) 124

La final, Millenium a readus cântecul în emisiune şi a completat o frumoasă seară dedicată celor 22 de ani de televiziune publică regională la Iaşi.

(w882) 125

 

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)

17:25 Mașina timpului

Realizator -Dan Trofin
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi