loader
Foto

Zilele „Matei Vişniec”

"Cap de afiş" – marţi, 16 iunie

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. Matei Vişniec revine în fiecare an în nordul ţării, pentru a lua parte la un festival ce îi poartă numele.

Marţi, 16 iunie, de la ora 18.00, pe TVR 3 vedeţi un reportaj despre cea de-a treia ediţie a Zilelor "Matei Vişniec".

Cea de-a treia ediţie a evenimentului a avut loc în perioada 4-8 mai 2015, la Rădăuţi, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamţ şi Bistriţa. Festivalul se doreşte a fi o pledoarie pentru descentralizarea culturală. Evenimentul a inclus lansări de carte, recitaluri de poezie, conferinţe, dezbateri despre rolul jurnalistului în prezent, întâlniri cu tinerii, spectacole de teatru.

Invitaţii lui Matei Vişniec au fost jurnalistul Luca Niculescu, marionetistul Eric Deniaud şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Eric Deniaud, absolvent al Institutului Internaţional al Marionetei din oraşul Charleville-Mézière din nordul Franţei, a prezentat spectacolul „Voix dans le noir” („Voci în întuneric”).

Tema ediţiei din a acest an a fost „O mască râde, o mască plânge”. Publicul s-a întâlnit cu actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi şi cu personajele din piesa „Trei nopti cu Madox”. Montarea regizorului Radu Dinulescu a fost inclusă în anul 2014 în programul Festivalului de Teatru de la Avignon. Un moment extrem de aşteptat a fost spectacolul „De ce Hecuba?!”, susţinut de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava.

În cadrul festivalului, a fost desemnat şi câştigătorul celei de-a doua ediţii a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”.

Cap de afiş: Zilele „Matei Vişniec”

Realizator: Andreea Ştiliuc

TVR 3: marţi, 16 iunie, ora 18.00

Reluare: miercuri, 17 iunie, ora 13.00

11:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)

12:00 Invitație la spectacol

- DAM, Galeriile Dana Realizator - Violeta Gorgos
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi