loader
Foto

Valeriu Gherghel - "De ce n-au iubit unii înțelepți cărțile" | VIDEO

Jurnalista Oana Lazar ne prezintă la "Cap de afiș" carțile eseistului Valeriu Gherghel.

 

Oana Lazăr
Cap de afiș

Invitați la această ediție au fost  scriitorul Valeriu Gherghel și criticul literat Doris Mironescu.

"Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește că să trăiești... Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne largi sinele, citim pentru a trăi... În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit", spune Valeriu Gherghel.



Valeriu Gherghel a fost nominalizat în 2019 la premiile "Observator cultural" pentru volumul de eseuri "Roata plăcerilor", Polirom 2018.

 

 

10:30 Locuri, oameni și comori

- Sfantul de la Babadag

11:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi