loader
Foto

Tradiţie şi trecut

“Vară pentru voi” cu Raluca Aftene şi invitaţii ei

 

Raluca Aftene
Sergiu Ciocoiu
Vară pentru voi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Ediţia de astăzi v-a propus o poveste despre tradiţie şi trecut. Invitaţii aparţin paradigmei sugerată de aceste două teme, iar dacă vorbim de tradiţie, ne referim acum la misteriosul neam huţul. Tradiţia s-a păstrat, dar despre limba lor şi despre origini, părerile sunt mai multe.

Sărbătoarea Huţulilor de la Breaza, judeţul Suceava ni-i aduce invitaţi pe unul dintre organizatori şi pe un monograf de-al locului, profesor la şcoala din Izvoarele Sucevei, pentru a ne vorbi despre etnia ce populează nordul împădurit al judeţului. Vom sta de vorbă cu inginerul Mihai Liţu, şef al Ocolului Silvic Breaza şi cu profesorul Alin Şorodoc.

Felia cu trecut ne trimite în vremurile în care muzica se scria altfel, nu după cele opt note cu semitonurile aferente. Nici despre muzică psaltică nu vorbim, chiar dacă şi aici ne raportăm la trecut. Printre cei aproape zece lăutişti de prin ţară se numără şi Constantin Lazăr care va veni la noi să ne introducă în aerul cu miresme de rodii, praf şi smochine ori în atmosfera de curte regală, cine ştie? Staţi la răcoare şi urmăriţi-ne!

Ne vedem de luni până vineri, de la ora 17.00, în direct la TVR Iaşi şi online pe www.tvrplus.ro/live-tvr-iasi!

 

Vară pentru voi

Realizatori: Raluca Aftene şi Sergiu Ciocoiu

TVR Iaşi: luni – vineri, ora 17.00

Reluare: de la ora 20.30

TVR 3: miercuri, ora 17.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi