S-au împlinit 50 de ani de când Teatrul Tineretului poartă acest nume. La „Cap de afiș” aflaţi povestea lui marţi, 20 martie, de la ora 20.00, la TVR 3 şi pe TVR Iași, vineri, 23 martie, de la ora 21.00.
Foști și actuali actori vorbesc despre “fenomenul Piatra Neamț”, într-o ediție specială a emisiunii “Cap de afiș”.
De asemenea, discutăm despre Chirița, un personaj-fenomen, veșnic tânăr, ce a revenit pe scena Naționalului ieșean.
În 1958, se înființa Secția din Piatra Neamț a Teatrului de Stat din Bacău. În urmă cu o peste o jumătate de secol, în 1967, şi-a schimbat titulatura, devenind Teatrul Tineretului. Împlinirea a 50 de ani de când instituția poartă acest nume a fost marcată printr-un spectacol aniversar creat de Gianina Cărbunariu, dar și printr-o ediție specială a festivalului organizat aici de mai multe decenii.
Teatrul Tineretelui a atras întotdeauna nume importante ale scenei româneşti. Încă de la înfiinţare, mulți tineri absolvenți de actorie de la București doreau să își facă ucenicia la Piatra Neamț. Leopoldina Bălănuță, Florin Piersic, Mitică Popescu, Horațiu Mălăele, Oana Pellea sau Maia Morgenstern au trecut pe aici.
La „Cap de afiș”, vorbim și despre celebrul text „Chirița în provinție”, creat de Vasile Alecsandri în urmă cu peste 165 de ani. În istoria versiunilor scenice ale „Chiriței în provinție”, cel puțin la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, există o dominație clară a partiturii interpretate în travesti, așa cum a văzut-o autorul, în interpretarea lui Matei Millo.
Tradiția travestiul a fost continuată, la aproape un secol distanță, de Miluță Gheorghiu, actor care a întruchipat personajul în peste 1700 de reprezentații. Piesa este din nou în repertoriul Naţionalului ieşean. Regizorul Ion Sapdaru propune o viziune proaspătă, care respectă, în acelaşi timp, indicaţiile iniţiale ale autorului.
Realizator – Andreea Știliuc
Imagine – Adrian Butnaru
Montaj – Dragoș Brehnescu