loader

„Tatăl meu, Imre” - premieră la TVR 3

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 17.00, ați putut urmări documentarul semnat de Andreea Ştiliuc inclus în programul oficial al Astra Film Festival şi premiat la Prix Circom, Docuart, Simfest şi Festivalul Internațional „Toamnă la Voroneț”, ediţia 2019.

 

Andreea Ştiliuc

O călătorie prin aproape opt decenii dezvăluie determinarea unei femei de a arăta lumii povestea de viaţă şi extraordinara moştenire artistică a tatălui ei. Imre Kinszki este un maestru uitat al artei fotografice din Ungaria, ucis de nazişti la doar 44 de ani. Cunoscătorii îl compară cu Brassaï, Kertesz sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută.

„Tatăl meu, Imre” oferă informaţii de primă mână despre viaţa creatoare a artistului şi despre Budapesta din perioada anilor '40.

Un personaj de forţă,  Judit Kinszki descrie cu sinceritate deplină ororile prin care a trecut familia ei şi are, totuşi, puterea de a ierta. Filmul oferă momente de o mare încărcătură emoţională şi o abundenţă de imagini din opera fotografului Imre Kinszki.

(w882) imre

„Tatăl meu, Imre” a fost realizat de Andreea Ştiliuc, jurnalist la TVR Iaşi, ca proiect de disertaţie în cadrul programului de masterat “Documentary Filmmaking”, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Andreea Ştiliuc semnează regia, montajul și o parte a imaginii. Din echipă a făcut parte și Relu Tabără (director de imagine).

În 2019, „Tatăl meu, Imre” a fost desemnat cel mai bun film documentar la cea de-a XXXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț” de la Gura Humorului. Juriul a fost format din Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, criticii de film Manuela Cernat și Dana Duma, regizorii Nae Caranfil, Ovidiu Lazăr și Igor Cobileanski, artistul fotograf Victor Rusu.

Filmul a mai fost premiat la Prix Circom, Docuart, Simfest şi a fost inclus în programul oficial al Astra Film Festival.

Prezentare scurtă

Filmat la Budapesta, documentarul spune povestea lui Imre Kinszki, victimă a Holocaustului, și a fiicei sale, Judit. Imre Kinszki este considerat un maestru uitat al fotografiei. Specialiștii îl compară cu Brassaï, Kertész sau Moholy-Nagy, dar opera sa este puţin cunoscută. Judit Kinszki a așteptat o viață întreagă să poată dezvălui lumii extraordinara moştenire artistică a tatălui ei.

Andreea Ştiliuc a studiat regie de film documentar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A participat la diferite programe de specializare, organizate de Astra Film, BBC, Circom Regional, DocuMentor, One World Romania, ZagrebDox şi Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3. Face parte din echipa TVR Iaşi din anul 2008. Producțiile sale au fost apreciate la festivaluri naționale și internaţionale. Pentru „Parisul lui Matei”, a primit premiul pentru documentar de televiziune din partea Uniunii Cineaștilor din România.

(w882) imre

 

14:00 Telejurnal

- Preluare TVR1

14:30 Energia Z Cronici din sesiune

Realizator - Ioana Doleanu
 
Căprioare în căutare de hrană | VIDEO

Căprioare în căutare de hrană | VIDEO

publicat: duminică, 12 ianuarie 2025

Căprioarele și cerbii care populează pădurile din Bucovina se confruntă cu provocări semnificative în perioada iernii, când resursele alimentare ...

Între memorie și justiție: Reflecții asupra lucrării „Țara unui singur om” de Mihai Demetriade | VIDEO

Lucrarea „Țara unui singur om” a lui Mihai Demetriade reprezintă o contribuție esențială la înțelegerea complexității trecutului comunist al ...

Interviul săptămânii - Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped de pe Muntele Athos | VIDEO

Într-o lume marcată de schimbări rapide și incertitudini, importanța rugăciunii pentru credincioși rămâne un subiect fundamental.

 

#tvriasi