loader
Foto

Galerie foto

Spovedania unui reeducat

Un reportaj despre „iadul de la Piteşti”, văzut prin ochii cuiva care a cedat presiunii şi a trecut de cealaltă parte a baricadei.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Tudor Stănescu a intrat în vizorul comuniştilor la vârsta de 21 de ani. Era student la Academia Comercială din Bucureşti şi membru în Frăţiile de Cruce. A fost arestat în mai 1949, condamnat la 8 ani de închisoare şi trimis la Penitenciarul din Piteşti.

După câteva luni de tortură, Stănescu a cedat psihic şi a trecut în tabăra celor care mânuiau ciomegele. 
De ceva vreme face parte din obştea unei mănăstiri din Moldova. La 90 de ani împliniţi susţine că nu-şi mai aminteşte cine l-a torturat sau pe cine a torturat.

Piteştiul este pentru el o piatră pe inimă. Mai spune că a trecut în tabăra reeducaţilor din oportunism. „Dacă nu băteai, erai bătut (...) Eram o fiară.”

Un reportaj despre „iadul de la Piteşti”, văzut prin ochii cuiva care a cedat presiunii şi a trecut de cealaltă parte a baricadei.

***

Imagine, montaj şi ilustraţie muzicală – Loredan Baiardi
Realizator Gabriela Baiardi

Difuzare:
TVR Iaşi – luni, 2 iulie, ora 17.30
TVR 3 – sâmbătă, 7 iulie, ora 17.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 Mașina timpului

Realizator - Dan Trofin
 

Am urmărit o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi