loader
Foto

Galerie foto

România de la capăt de hartă

O nouă ediţie Descriptio Moldaviae

 

Raluca Aftene
Descriptio Moldaviae

Din satul Bilca  şi până la graniţa cu Ucraina mai este doar un kilometru. De fapt, jumătate din localitate se află dincolo de hotarul trasat nedrept între români şi români  în 1941. Bilca e un sat al contrastelor, jumătate dintre locuitori muncesc în strainătate, iar cealaltă jumătate încă joacă bătrâneasca în opinci!

 

În ograda lui George Muntean, fântana are cumpănă. Poarta, zăvor. Acoperișul, draniţă. Grajdul are vacă și un cal harnic. Mâțele stau pe prispă, iar câinele latră când intră cineva-n ogradă. Casa lui să tot aibă vreo 80 de ani. La el, în fundul uliţei, nimic nu s-a schimbat. Nu-i ca la stradă, unde vilele vorbesc despre munca grea de afară.

Badea Muntean e meșter de opinci. A învățat meştesugul de nevoie, căci pe când era flăcău, oamenii umblau fie în opinci, fie desculţi. De atunci, tot croieşte și-ngurzeşte. Din când în când mai face câte-o clacă împreună cu profesorul Mihai Cârdei. E tânăr, dar ştie meşteşugul.

 

I-am filmat lucrând împreuna, sporovâind în grai bucovinean și până au ajuns ei să închidă nojiţa la spatele opinicii , am croit și noi o poveste numai bună de pus într-o nouă ediţie Descriptio Moldaviae, pe care o puteţi urmări miercuri, pe TVR Iași, la ora 20.00.

 

Descriptio Moldaviae

Realizator: Raluca Aftene

Miercuri, ora 20.00, TVR Iași

19:00 Ziua bună de la Iași

20:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)
 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi