loader
Foto

Tezaur sub lacătul uitării

TVR Iaşi ne propune o nouă ediţie a emisiunii Reporter special.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Primul muzeu de istorie naturală din Principatele Române a fost înființat la Iași, în 1834. Fondatori au fost câțiva membri ai primei societăți științifice din Moldova – Societatea de Medici și Naturaliști. Cele două instituții funcționează, de 175 de ani, în aceeași clădire de pe strada Independenței. Aici, în cabinetul “La Elefant”, la 3 ianuarie 1859, a fost desemnat colonelul Al. I. Cuza drept candidatul unioniștilor la domnia Moldovei. Sub acest acoperiș se află peste 300.000 de “bogății pământene și subpământene din Moldova și din alte părți ale lumii”.

 

Deși a devenit în timp un simbol național și adăpostește un adevărat tezaur, clădirea nu a mai fost reparată din 1970. În urmă cu 3 ani, din motive de siguranță, muzeul a fost închis. Nimeni nu poate spune până când... Abia acum, după ce problema proprietății imobilului a fost tranșată în intanță, se pune problema găsirii unei finanțări externe pentru restaurare. Miile de exponate ar urma să treacă prin cea mai periculoasă experiență de până acum: mutarea într-un sediu provizoriu, pe durata lucrărilor. Din nou, nimeni nu știe când ar putea începe reparațiile...

Imagine – Relu Tabără

Montaj și ilustrație muzicală – Loredan Baiardi

Realizator - Gabriela Baiardi

 

REPORTER SPECIAL

difuzare:

TVR IAȘI - Luni, 4 aprilie, ora 20.00

TVR 3 – Duminică, 10 aprilie, ora 19.00

20:00 Scena Artelor Bogdan Mureșanu

Realizator - Andreea Știliuc

21:00 Telejurnal Regional TVR Iași (R)

(Reluare)
 

Pe 6 decembrie, emisiunea "Dimineți perfecte" își deschide porțile pentru o ediție specială, dedicată sărbătorii lui Moș Nicolae.

Alegerile parlamentare de duminica trecută au generat o serie de transformări profunde în peisajul politic românesc.

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

Educația în România: O prioritate ignorată | VIDEO

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

În ultimii ani, educația s-a dovedit a fi un subiect de controversă în România, iar statisticile naționale și europene susțin această observație.

 

#tvriasi