loader

Agonia ultimului combinat de utilaj greu - FORTUS

Duminică seară, 3 aprilie, de la ora 19.00, am urmărit o nouă ediţie "Reporter Special", la TVR 3 şi TVR+.

 

Marga Andreescu
Maria Florea
Reporter special

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Se inaugura pe 31 iulie 1976 şi era una din realizările mărețe ale epocii Ceauşescu. La cel mai mare combinat de utilaj greu din sud-estul Europei lucrau în anii 80 ai secolului trecut peste 12.000 de oameni, iar piesele fabricate aici ajungeau în America de Sud, Europa Occidentală sau Asia. De altfel, 90% din utilajele necesare combinatului de la Krivoirog din Ucraina sovietică au fost realizate la Fortus Iaşi.

Un combinat cât un oraş, în jurul căruia s-a ridicat cartierul muncitoresc Nicolina, cu şcoli, grădiniţe şi creşe, dovezi ale unui... viitor luminos. Aici se produceau utilaje tehnologice și piese de schimb pentru metalurgie, siderurgie, industria cimentului, transporturi navale, feroviare şi rutiere, industria energetică sau minerit. După 1989, Fortus intră pe o linie descendentă deși continua să primească lunar comenzi de la firme din Franţa, Germania, Austria, Rusia, Japonia sau chiar de la  compania Rolls-Royce, de exemplu. Lipsa capitalului de lucru făcea imposibilă onorarea a mare parte din aceste solicitări. Până în anul 2000, peste 8000 de oameni au fost disponibilizaţi.

Acum, Combinatul de Utilaj Greu din Iaşi mai numară doar 461 de angajaţi, are 60 de milioane de euro datorii, din care 6 milioane restanțe salariale, iar cele 150 de hectare de teren pe care a fost construit au ispitit deopotrivă oameni de afaceri şi autorităţi.

O poveste fără happy-end, dar din care putem învăţa ceva. Duminică seară, 3 aprilie, de la ora 19.00, la Reporter Special pe TVR 3.
Realizatori: Maria Florea, Marga Andreescu, Cristi Donose

22:00 Preluare TVR3

7:00 Poveste de iarna

 

"Vocile Negostinei", tradiții bucovinene | VIDEO

publicat: joi, 26 decembrie 2024

În inima Bucovinei, satele ucrainești păstrează cu sfințenie tradiții care transcend timpul, iar "șezătorile" reprezintă o expresie emblematică a ...

Tradiții și Obiceiuri la sărbătorile de iarnă din regiunea Moldovei | VIDEO

În cadrul interviului realizat de Cătălin Sava cu Ovidiu Focșa, muzeograf la Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național „Moldova” ...

Dulcele prefereat al românilor | VIDEO

Dulcele prefereat al românilor | VIDEO

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Cozonacul reprezintă un simbol al sărbătorilor de Crăciun în România, integrându-se profund în tradițiile culinare ale acestui sezon festin.

 

#tvriasi