loader
Foto

Galerie foto

Reporter special – O radiografie asupra bolilor psihice din ţara noastră

Emisiunea „Reporter special” face o radiografie a sistemului de suport pentru bolnavii psihici din România, plecând de la cazul Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Un reportaj realizat de Roxana Bratec (reporter) şi Cristian Sbîngu (imagine).

 

Roxana Costaş
Reporter special

Reporter Special a fost difuzat pe TVR 3 sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 20:00, iar pe TVR Iaşi, luni, 25 noiembrie, ora 20:00.

În judeţul Iaşi sunt în acest moment 3391 de bolnavi cu schizofrenie, iar alte peste 10 mii de persoane suferă de alte boli psihice. Psihiatria comunitară, modalitatea prin care bolnavii ar putea fi reintegraţi în societate, este aproape inexistentă, deşi pe termen lung, statul ar economisi astfel sume inportante. Însă, nu doar banii sunt o problema…poate cea mai grea barieră de trecut este mentalitatea.

În urmă cu caţiva ani psihoterapeutul Livia Băeţică, pe atunci masterand, a realizat un studiu despre cum îi percepe societatea pe bolnavii psihic. Rezultatele au dezvăluit faţa intolerantă, agresivă şi arhaică a fiecaruia dintre noi. Bolnavii sunt iraţionali, iresponsabili, inconştienţi, superficiali, lipsiţi de discernământ, instabili, influenţabili, impulsivi, necontrolaţi, periculoşi.  Asta a a scos în evidenţă sondajul făcut pe un eşantion de 100 de persoane.

În urmă cu 14 ani, Iaşiul a devenit oraşul unde s-a început un experiment psihiatric unic în ţară. Mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie au fost mutaţi, cu acordul familiilor, în două locuinţe secrete. Aici bolnavii nu sunt înconjuraţi de asistente, ci de voluntar, iar salonul de spital a fost înlocuit de camere confortabile care, cu timpul au devenit… acasă.

Bolnavii se gospodăresc singuri, sunt liberi să iasă oricând, citesc , gătesc… au o viaţă socială şi aproape normală. Iosif este unul dintre ei, unul dintre oamenii care a refuzat să mai fie legume într-un spital şi încearcă să se integreze într-o societate care cu greu îl înţelege şi poate şi cu mai multa greutate îl ajută.

Casele secrete sunt o creaţie belgiană testată deja cu succes. În 1807 membrii organizaţiei "Fraţii carităţii" erau chemaţi să devină sprijin pentru cei excluşi din societate. În 1815 a debutat primul proiect dedicat bolnavilor psihic, pînă atunci ţinuţi în lanţuri şi consideraţi posedaţi. Momentul eliberării lor  a schimbat total îngrijirea psihiatrică din Belgia.  Şi în România, de-a lungul timpului, centrele de sănătate psihică sau „azilele pentru alienaţi” cum se numeau în trecut erau construite înafara oraşului. Şi asta pentru că societatea a avut mereu tendinţa să-i excludă, să-i trimită departe pe cei neînţeleşi.

 

 

 

 

7:00 3 ceasuri bune

8:55 Mașina timpului

Realizator - Dan Trofin
 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi