loader
Foto

Recital Trigon Band

Un concert susţinut în cadrul Avanpremierei “Ia ’ şi Descoperă ” ce a avut loc pe 31 martie 2015.

 

Alex Vasiliu
Cap de afiș
SĂRBĂTOARE LA ZI MARE

Într-o epocă a babelismului, sau, mai pe gustul vegetarienilor, a "salatei de stiluri" servită pretutindeni, etno-jazz-ul îşi păstrează prospeţimea pentru că se nutreşte din tradiţiile de cele mai multe ori arhaice ale zonelor etno-culturale de unde vin muzicienii.

În copilăria sa, la început de secol XX, muzică folclorică, jazz-ul s-a aliat către anii '80 cu tradiţiile unor spaţii ce-i păreau indiferente. De aceea, astăzi, melodiile, ritmurile şi sonorităţile din Balcani, din Asia şi de oriunde rezonează cu blues-ul, swing-ul şi spontaneitatea discursului improvizat.

Trigon este un grup de muzicieni din Republica Moldova, pe care i-am cunoscut îndeaproape în 1997, când au susţinut primul concert în studioul TVR Iaşi. Spectacolul găzduit în acelaşi studio în 2006, la a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz "Richard Oschanitzky", discurile înregistrate între timp au dovedit o înţeleaptă şi inspirată combinare a celor mai moderne elemente de limbaj jazzistic, cu doina, cântecul de jale, ritmurile de dans, timbrurile originale preluate din instrumentaţia veche românească.

Cel mai recent concert susţinut de Trigon în finalul Avanpremierei de filme documentare "Ia'şi descoperă" (31 martie 2015) organizată de TVR Iaşi,  a fost încă o dovadă a valorii acestui cvartet de jazz modern.

Înregistrarea integrală va fi difuzată vineri, 1 mai, la ora 17.00, la TVR Iaşi.

Recital Trigon Band

Realizator: Alex Vasiliu

TVR Iaşi: vineri, 1 mai, ora 17.00

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

Luni, 22 aprilie, de la ora 18:00, la TVR Iași, Ovidiu Mihăiuc v-a propus o nouă ediție "Interviul săptămânii".

 

#tvriasi