loader
Foto

PROVENȚA, PARADISUL POSIBIL

Cap de Afiş - TVR 3, marţi, 21 şi 28 februarie, ora 20.00.

 

Andreea Ştiliuc
Cap de afiș

Ediţia din 21 februarie este disponibilă pe TVR+.
Ediţia din 28 februarie este disponibilă pe TVR+.
Este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. Matei Vişniec ne dezvăluie Provenţa sa, într-un nou documentar realizat de TVR Iaşi.

În iulie 2016, scriitorul Matei Vișniec a invitat o echipă TVR Iași, formată din Andreea Știliuc (jurnalist) și Relu Tabără (operator imagine), în regiunea Provența din Franța, pentru realizarea unui documentar. Invitația a venit în urma unei colaborări mai vechi. În anul 2015, aceeași echipă a realizat, împreună cu editorul de imagine Dragoş Brehnescu, filmele „Parisul lui Matei” și „Vișniec, rege la Avignon”.


Provența, Paradisul posibil” surprinde farmecul uneia dintre cele mai cunoscute regiuni din Europa, dar și portretul celui mai jucat dramaturg român contemporan. Traseul începe din Avignon, cu zidurile sale, adevărate bijuterii în piatră. Matei Vişniec se întâlneşte cu Eric-Emmanuel Schmitt, alături de care a fost desemnat, în 2015, rege al secţiunii OFF, la celebrul festival din Orașul Papilor. Scriitorul bucovinean ne conduce pe urmele lui Van Gogh la Saint Rémy de Provence, dar și la Arles, oraș în care straturile de timp se suprapun și vorbesc. Ajungem în pitorescul Les Baux de Provence, la Muzeul „Frédéric Mistral” din Maillane, dar și la moara lui Alphonse Daudet din Fontvieille. Descoperim mănăstirea Sénanque, înconjurată de fabuloase câmpuri de lavandă. La Roussillon, ochiul zâmbește în mii de nuanțe de ocru. La Isle-sur-la-Sorgue, plonjăm în trecut şi trăim în ritmul „timpului verde”. Ne oprim la Les Laurons, unde un francez și soția sa, originară din România, au creat un sat de vacanță în case vechi de câteva sute de ani.

Pentru Matei Vișniec, Provența reprezintă un spațiu care l-a inspirat și pe care l-a iubit întotdeauna.

Mă întreb eu însumi de ce sunt atât de atașat de Provența, de ce o percep, o consider un fel de Paradis, un Paradis cultural. Nu vin aici numai pentru lavandă și pentru soare, vin și pentru vestigiile istorice, și pentru festivaluri. Nu caut în Provența doar mistralul, concertul greierilor și savoarea smochinelor, mă întâlnesc aici și cu artiști, cu scriitori cărora le admir opera, fie ei dispăruți sau în viață. Provența nu a însemnat pentru mine doar luptele cu tauri sau peisaje cu chiparoși, palmieri și viță de vie, ci și cărți, teatru, arta imaginii, avangardă. Aceasta este Provența mea, Provența de care mă simt îndrăgostit. O Bucovină în Franța. Da... Pentru că, de fapt, și în Provența rămâi... tot un român bucovinean.

Matei Vișniec

Cap de afiș”

Realizator: Andreea Știliuc

Prima parte

TVR Iași: joi, 16 februarie, ora 17.00 (reluare - joi, 16 februarie, ora 20.00)

TVR 3: marți, 21 februarie, ora 20.00 (reluare - miercuri, 22 februarie, ora 13.00)

Partea a doua

TVR Iași: joi, 23 februarie, ora 17.00 (reluare - joi, 23 februarie, ora 20.00)

TVR 3: marți, 28 februarie, ora 20.00 (reluare - miercuri, 1 martie, ora 13.00)


14:00 Telejurnal

- Preluare TVR1

14:45 Mașina timpului

Realizator - Dan Trofin
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvriasi