loader
Foto

Proiectul transfrontalier TVR Iaşi 24 s-a încheiat cu succes

TVR Iaşi a aniversat în luna noiembrie 24 de ani de televiziune regională în zona Moldovei.

 

Horia Gumeni
Carmen Olaru
SĂRBĂTOARE LA ZI MARE
Cântec și poveste

Programul evenimentelor aniversare s-a desfasurat în 3 oraşe din cele 3 regiuni învecinate: Iaşi

(România), Cernăuţi (Ucraina) şi Chişinău (Republica Moldova). Scopul proiectului a fost întâlnirea dintre public şi artiştii preferaţi sau personajele din documentare.

Fiecare etapă a cuprins două tipuri de evenimente: o caravana a filmelor documentare si spectacolul folcloric aniversar.

La Iaşi, evenimentele aniversare s-au derulat pe parcursul unei săptămâni în perioada 2 – 8 noiembrie şi au cuprins, pe lângă proiecţiile de filme documentare şi spectacolul folcloric, şi alte evenimente: Ziua Porţilor Deschise, concertul extraordinar susţinut de Duo Enescu (Germania) şi alţi solisti de operă, expoziţiile de artă ale pictorului naiv Gheorghe Ciobanu şi artistului plastic Felix Aftene, iar la final concertul de etno-jazz susţinut de Vali Boghean Band.

 

„Am gândit fiecare eveniment în funcţie de publicul spectator pe care deja putem spune ca îl cunoaştem, fie că vorbim despre cel din Iaşi, Cernăuţi sau Chişinău. Artiştii au fost aleşi separat, păstrând câteva nume pentru a da consecvenţă spectacolelor.”

Horia Gumeni, producător executiv TVR Iaşi

 

Avanpremiera Caravanei Filmelor Documentare TVR Iaşi 24 a avut loc în perioada 26 – 30 octombrie la Paris. Au fost 3 zile de proiecţii de filme TVR Iaşi, eveniment realizat cu susţinerea Institutului Cultural Român din Paris şi TVR Internaţional, la iniţiativa dramaturgului Matei Vişniec.

Aniversarea de la Cernăuţi s-a desfăşurat între 21 – 22 noiembrie, iubitorii de film şi cei ai folclorului românesc umplând Palatul “Tineretului Bucovinei”.

La Chişinău, TVR Iaşi 24 a debutat cu Caravana Filmelor Documentare în zilele de 28 şi 29 noiembrie. Luni, 30 noiembrie, interpreţii de muzică populară, grupurile vocale şi dansatorii din cele 3 regiuni folclorice au susţinut, pe scena Filarmonicii de Stat din Chişinău, un spectacol  aplaudat minute în şir.

 

“Am fost impresionaţi de publicul deosebit de numeros, atât la Cernăuţi, cât şi la Chişinău. Primirea pe care o avem depăşeşte întotdeauna aşteptările noastre şi ale artiştilor pe care îi luăm ca parteneri de drum în această călătorie aniversară.”

Carmen Olaru, director TVR Iaşi

 

Proiectul TVR Iaşi 24 a fost realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi. Partenerii componentei internaţionale sunt:

Paris: Institutul Cultural Român din Paris, TVR Internaţional, Bucium Iaşi şi Blue Air.

Cernăuţi: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi si TVR Internaţional.

Chişinău: Filarmonica de Stat Chisinau, OWH Studio, TV Moldova 1, TVR Internaţional şi Primăria Municipiului Chişinău.

Evenimentele TVR Iaşi 24 de la Iaşi au fost susţinute de: Filarmonica de Stat Moldova din Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii “Luceafărul”, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Iaşi, Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, Hotel Unirea, Complex Bellaria. Parteneri media: Ziarul de Iaşi, Evenimentul, Radio Iaşi, Radio Hit, Impact Fm, Radio Trinitas, InOras.ro, Kiss Fm Iaşi.

18:15 Racord

- Mozaic Realizator - Violeta Gorgos

18:30 Iașii marilor iubiri

- Locul inimii Realizator - Oana Lazăr
 
Comunitatea elenă din Iași, în sărbătoare | VIDEO

Luni, 24 iunie, de la ora 15:00, Olena Popovych vă invită să urmăriți o ediție "România diversă" despre comunitatea elenă din Iași.

"TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec | VIDEO

publicat: duminică, 23 iunie 2024

Duminică, 23 iunie, de la ora 21:00, pe TVR Iași, urmărim o ediție "TeleViziunea mea", cu Oltița Cîntec.

Vineri, 21 iunie, de la ora 9.00, în ultima ediție din acest sezon a emisiunii "Ziua bună de la Iași" de Ziua Mondială a Soarelui nu ne uităm ...

 

#tvriasi