loader
Foto

Pe toloaca satului, la Crasna, în Ucraina

Între cer şi pământ, între soare şi nori, între tineri şi bătrâni..., la Crasna, în miez de vară, au stat cântecul şi jocul românesc, portul şi graiul bucovinean, tradiţia şi veşnicia unui popor!

 

Carmen Olaru
România diversă

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Nu departe de granița Ucrainei cu România, la doar 8 km şi la o altitudine de 409 metri, într-o zonă împădurită, se află cea mai mare localitate românească din Bucovina de Nord și regiunea Cernăuți. Crasna face parte din nordul regiunii istorice Bucovina, cercetările arheologice dovedind continuitatea așezărilor omenești în zonă.

La Crasna am ajuns în zi de mare sărbătoare – Sf. Petru - şi am încercat să aflu nu doar istoria locului, ci şi cum petrec crăsnenii. Artişti din Basarabia, din România şi din Ucraina au venit la Crasna pentru a-i ajuta pe localnici să nu piardă tradiţiile româneşti.

Hora satului de pe toloacă a adunat la marginea pădurii, într-un loc binecuvântat de frumos,  zeci de romani în costume populare care au cântat şi au jucat alături de artiştii invitaţi de  fiica satului, interpreta Maria Iliuţ.

Între cer şi pământ, între soare şi nori, între tineri şi bătrâni..., la Crasna, în miez de vară, au stat cântecul şi jocul românesc, portul şi graiul bucovinean, tradiţia şi veşnicia unui popor!

Reportajul realizat de TVR Iaşi la Crasna, Ucraina - „Pe Toloaca Satului” va fi difuzat pe TVR Iaşi pe 14 august 2015, ora 20.00, pe TVR3 pe 15 august 2015, ora 15.30, iar sâmbătă, 22 august, ora 20.30 şi în reluare pe 24 august, ora 13.00 pe TVR Internaţional.

Imagine: Cristian Sbîngu/ Montaj: Marian Bucur şi Radu Bogdan/ Realizator: Carmen Olaru

România diversă: Pe toloaca satului

Realizator: Carmen Olaru

TVR Iaşi: vineri, 14 august 2015, ora 20.00

TVR 3: sâmbătă, 15 august 2015, ora 15.30

TVR Internaţional: sâmbătă, 22 august, ora 20.30

22:00 Preluare TVR3

7:00 3 ceasuri bune

 
Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

„Lumea de aproape”: Credințe fără granițe | VIDEO

Mai mulţi tineri din Africa şi unul din Siria au ales să studieze teologia la Iaşi. Poveştile lor impresionante le puteţi descoperi în cadrul ...

Prin lumea cărților, cu Simona Modreanu | VIDEO

Prin lumea cărților, cu Simona Modreanu | VIDEO

publicat: vineri, 12 aprilie 2024

Vineri, 12 aprilie, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3,  am călătorit între realitate și ficțiune prin lumea cărților, cu Simona Modreanu. O ...

 

#tvriasi