loader
Foto

Pe drumurile Orheiului: Brăneşti, Curchi şi oraşul Orhei

Descriptio Moldaviae, realizator Raluca Aftene

 

Raluca Aftene
Descriptio Moldaviae

O nouă călătorie în Republica Moldova alături de Raluca Aftene! Destinaţiile sunt: Brăneşti, cramă faimoasă pentru vinurile spumante produse în subteran, Mănăstirea Curchi şi fermecătorul oraşel moldovenesc Orhei.

 

În fiecare an, toamna, podgoriile Moldovei devin spațiu de joacă pentru turistii străini porniti pe drumul vinului. La Brăneşti, una dintre cele mai marii vinării ale Moldovei, un grup de  japonezi venit la culesul strugurilor ne spune cât de mult a apreciat Republica Moldova.

 

În trecut cea mai mare și cea mai bogata mânăstire a Basarabiei, Curchi este și astăzi  una dintre cele mai frumoase aşezări monastice din Moldova. A fost ridicată pe apa văii Vatici, nu departe de codrii Orheiului. Curchi a fost ultima mănăstire basarabeană redeschisă după destrămarea URSS. Pentru cincizeci de ani, a funcţionat ca spital de psihiatrie.

 

Capitala  raionului, oraşul Orhei se afla în centrul Republicii Moldova, la 45 de kilometri de Chişinău. E al nouălea oraş ca mărime din țară. Svetlana Matvievici (foto), cunoscută şi sub numele de Orheianca, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri de turism din Republica Moldova, ne plimbă prin oraş şi ne povesteşte despre: singura biserica ctitorită de Vasile Lupu în Basarabia, statuia domnitorului moldovean care a făcut drumul Orhei - România de opt ori, biserica romano-catolică din Orhei, o bijuterie arhitectonică ridicată de o aristocrată poloneză, unde, azi slujeşte un preot misionar din India. Şi tot cu Svetlana am degustat delicioasele sucuri naturale care se produc în Orhei.

Descriptio Moldaviae

Realizator: Raluca Aftene

 

TVR Iaşi: joi, 26 noiembrie, ora 20.00

Reluare: vineri, 27 noiembrie, ora 13.00

Duminică, 29 noiembrie, ora 20.30

 

TVR 3: sâmbătă, 28 noiembrie, ora 9.00

 

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de Raluca Aftene (realizator), Adrian Butnaru (imagine), Sebastian Ivanovici (asistent imagine), Radu Bogdan (editor imagine).

18:30 Play

19:00 Cântec și poveste

- Florile Ceahlaului 2024. Partea a treiaRealizator - Horia Gumeni
 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi