loader
Foto

Noi premii pentru echipele TVR Iaşi

Două producţii marca TVR Iaşi au fost premiate la festivalurile de profil de la Curtea de Argeş şi Chişinău.

 

Oana Lazăr
Andreea Ştiliuc
Iașii marilor iubiri
Reporter special

Studioul TVR Iaşi şi-a completat palmaresul de premii cu noi distincţii primite de Oana Lazăr (jurnalist senior TVR Iaşi) la Festivalul de Film cu tematică religioasă „Lumină din lumină” de la Curtea de Argeş şi Andreea Ştiliuc (jurnalist TVR Iaşi) la Festivalul Internaţional de Film CRONOGRAF.

Filmul documentar „Anton Durcovici – Episcopul martir” a obţinut premiul I la Festivalul de Film cu tematică religioasă „Lumină din lumină” 2015 organizat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului la Curtea de Argeş. Producţia TVR Iaşi este semnată de Oana Lazăr (jurnalist senior TVR Iaşi) alături de o echipă formată din Paul Palencsar (redactor), Adrian Butnaru (imagine), Sebastian Ivanovici (asistent imagine) şi Dragoş Brehnescu (editor imagine). Filmul a fost premiat şi în cadrul Galei Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune şi a fost pentru prima dată difuzat în cadrul emisiunii „Iaşii Marilor Iubiri” în anul beatificării episcopului Anton Durcovici. Poate fi urmărit pe platforma TVRplus.ro la următorul link: Iaşii Marilor Iubiri - Anton Durcovici.

“Am lucrat cu toată convingerea şi din toată inima mea pentru acest documentar. Am înţeles, prin pilda de viaţă a acestui martir, ce lipseşte azi poporului meu, care sunt valorile marcate negativ după 50 de ani de comunism atroce, ce-am devenit în următorii 25 de ani, cine suntem, cît de fragili şi cît de vulnerabili, generaţii întregi fără soarele demnităţii... Premiul acesta a venit exact la un an de la beatificarea Episcopului Anton Durcovici. Declar că-mi plac aceste potriviri, cineva le aşează frumos, cu rost. Mulțumesc colegilor mei, Adrian Butnaru, care semnează imaginea şi lui Dragoş Brehnescu, omul de nădejde de la montaj. Paul Palencsar, Sebastian Ivanovici – gratitudinea mea!”

Oana Lazăr, jurnalist senior TVR Iaşi

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film CRONOGRAF i-a adus o nouă distincție realizatoarei Andreea Ştiliuc (jurnalist TVR Iaşi). Documentarul “Păltiniş – Poveşti la hotar” a obţinut premiul “Simpatia Publicului” la secțiunea cadRO. Din echipă au mai făcut parte Cristian Sbîngu (imagine) şi Dragoş Brehnescu (editor imagine).

CRONOGRAF este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Europa de Sud-Est. A fost organizat pentru prima dată în anul 2001, la iniţiativa unui grup de tineri cineaşti de la OWH Studio.

În acest an, au fost înscrise peste 300 de filme din întreaga lume și au fost proiectate peste 70 de producții din 20 de țări. La secţiunea cadRO, au fost selectate pelicule din România, Republica Moldova, Belgia, Ucraina, Serbia și Marea Britanie.

“În cele douăsprezece ediții, festivalul a reușit să formeze un public care iubește realmente documentarul. Sălile sunt, de cele mai multe ori, pline. Oamenii adresează întrebări, comentează, sunt curioși și nu îi menajează pe realizatori. La proiecții vin persoane pasionate de cinematografie, dar și critici, regizori, profesori, jurnaliști, scriitori, actori. Faptul că acest film le-a atins sufletul mă onorează enorm. Pentru mine, este cel mai frumos premiu.”

Andreea Știliuc, jurnalist TVR Iași

Documentarul “Păltiniş – Poveşti la hotar” prezintă destinul unor oameni din comuna Păltiniș, județul Botoșani. În manualele de geografie, satul Horodiştea ocupă un loc aparte, fiind cunoscut drept cel mai nordic punct al României. La doar câţiva kilometri distanţă, se află Ivancăuţi, o localitate ce se învecinează atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina. Bătrânii îşi amintesc de vremurile în care o plimbare până la Cernăuţi, Hotin sau Lipcani nu era condiţionată de paşaport. Dincolo de războaie, dominaţii şi hotare decise la masa istoriei, comuna Păltiniş respiră şi un alt tip existenţă, un alt tip de putere, aproape miraculoasă. Aici se află casa natală a Sfantului Ioan Iacob de la Neamț, numit și Hozevitul.Georgeta Bajureanu, verişoara dreaptă a Sfântului, povestește cum era „bădia Iliuță” în copilărie.

22:00 Preluare TVR3

7:00 Mașina timpului

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi