loader
Foto

Galerie foto

Nicu Ioniţă, un supravieţuitor al "Experimentului Piteşti”

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

În perioada 1949-1951, la Penitenciarul din Piteşti s-a desfăşurat un cumplit experiment de "reeducare" prin tortură, fondat de Eugen Ţurcanu, fost student la Drept, în Iaşi. Securitatea urmărea transformarea în “epave umane” a studenţilor care nu doreau să colaboreze cu regimul comunist. Printre victimele "experimentului Piteşti" s-a numărat şi doctorul Nicu Ioniţă din Paşcani. A fost arestat la vârsta de 25 de ani. Era în ultimul an de studiu şi era, în acelaşi timp, preparator la Institutul de Medicină din Iaşi. A fost acuzat de „uneltire contra ordinii de stat” şi a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, în ciuda faptului că era civil. Pedeapsa primită - 6 ani de închisoare şi muncă silnică. Nicu Ioniţă a rezistat presiunilor îngrozitoare, rămânând în tabăra celor „nereeducaţi”.
S-a rugat mereu să iasă viu din „laboratorul de psihopatologie umană” pentru a spune lumii întregi ce orori comiteau torţionarii în Penitenciarul din Piteşti. Doctorul pensionar Nicu Ioniţă a împlinit, pe 1 martie 2016, vârsta de 93 de ani. Abia după 1989 s-a simţit cu adevărat liber. Securitatea nu l-a lăsat în pace nici după ispăşirea pesepdei, iar statutul de fost deţinut politic i-a adus marginalizare, oprelişti, supraveghere, limitări.


Reportajul se va difuza la TVR Iaşi în două episoade.
Partea 1 - luni, 12 decembrie, ora 18,30
Partea a doua - luni, 19 decembrie, ora 18,30

15:00 Ediții de colecție

- Tele-viziunea mea - Stelian DumistrăcelRealizator - Dana Ișoveanu

16:00 Accent Regional (R)

Realizator - Maria Florea (Reluare)
 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Urmăriți o ediție "Reporter special" - Studenții străini ai Iașului. Joi, 25 aprilie, ora 18:30, la TVR Iași. Realizator - Ioana Doleanu.    

Despre depresie pe înţelesul tuturor am vorbit marți, la "Tableta de sănătate", la TVR Iaşi de la ora 16.00. O emisiune de Claudia Dănăilă.

 

#tvriasi