loader
Foto

Galerie foto

„Măria Sa, Birlic”, la TVR Iași

Duminică, 9 februarie, ora 17.00

 

Carmen Olaru

Documentar „Măria Sa, Birlic”, la TVR 1

Documentarul Măria Sa, Birlic a fost re-programat spre difuzare pe canalul TVR 1, duminică, 2 februarie, de la ora 18.00.

„Măria Sa, Birlic" este un documentar biografic dedicat marelui actor Grigore Vasiliu Birlic.

TVR 1 a  programat duminică, de la ora 18.00, filmul documentar Măria Sa, Birlic producţie a studioului TVR Iaşi , realizată de Carmen Olaru în 2010, la împlinirea a 105 ani de la naşterea actorului Grigore Vasiliu Birlic

Grigore Vasiliu Birlic (24 ianuarie 1905 - 14 februarie 1970, Bucureşti) a fost unul dintre cei mai mari actori români de comedie. A jucat în multe piese de teatru, precum şi în filme. Numele de naştere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind doar o poreclă pe care a primit-o datorită succesului din piesa Birlic, jucată la începutul carierei sale. Născut la Fălticeni, jud. Suceava, Birlic este unul dintre marii noştri actori pe care tinerii de astăzi îl pot descoperi prin acest film.

Valoarea documentarului este dată de calitatea interviurilor pe care le conţine, unele dintre ele exclusivităţi pe piaţa filmului documentar românesc: Gaby Michăilescu, impresarul lui Birlic, care ne-a acordat (la 97 de ani) unul dintre puţinele sale interviuri şi care a murit la 3 luni după filmare; nepotul (de soră) al lui Birlic, arhitect în America; singurul strănepot al lui Birlic, născut la doar 4 luni după moartea unchiului său; regizorul Aurel Miheleş, autor (alături de Gh. Naghi) al filmelor: Două lozuri (1957), Dale carnavalului, Telegrame (1959); actorii Radu Beligan (cel care a jucat cel mai mult alături de  Birlic), Ion Lucian, Draga Olteanu-Matei, Iurie Darie, Stela Popescu; fiica unui coleg de clasă, un actor de provincie care l-a cunoscut, un scriitor fălticenean.

Filmul conţine documente inedite, unele descoperite după renovarea Galeriei Oamenilor de Seamă din Fălticeni(2012): actul de naştere al actorului, catalogul de la Liceul „Nicu Gane”, permisul de conducere, scrisori către si de la soţia lui, obiecte personale, scrisori de la admiratorii săi, fotografii inedite, afişe etc.

Documentarul „Măria sa,Birlic!” realizat de Carmen Olaru a fost lansat la UNITER Bucureşti pe 25 ianuarie 2010, în prezenţa unor mari actori ai scenei româneşti. La Iaşi, pe 8 februarie 2010, Birlic a fost primit cu aplauze în sala Cub a Teatrului Naţional Iași.

Echipa de realizatori a documentarului: Carmen Olaru (regie), Adrian Vulpe și Cristian Sbîngu (imagine), Viorel Creangă (montaj), Cicerone Păvăloi (grafică).

Documentarul poate fi urmărit la TVR 1 şi online pe tvrplus.ro, duminică, 2 februarie, ora 18.00.

14:45 ABC

-UL democratiei&Mașina Timpului Realizator - Ovidiu Mihăiuc / Dan Trofin

15:00 Ediții de colecție

- Divanuri duminicale cu Victor Spinei Realizator - Dana Ișoveanu
 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

 

#tvriasi